2021. szeptember 21. keddMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Romániában a legnagyobb a szakadék a leggazdagabbak és legszegényebbek közt az EU országai közül

2017. december 25. 18:12, utolsó frissítés: 18:15

2015-ben az Európai Unió országai közül Romániában regisztrálták a legnagyobb különbséget az ország leggazdagabb és legszegényebb rétege között - írja az Országos Statisztikai Intézet (ISN) által az AGERPRES hírügynökség kérésére összeállított tanulmányban.


'2015-ben az Unió lakosainak leggazdagabb 20 százaléka átlagosan ötször keresett többet, mint a legszegényebb 20 százalék. A leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti legkisebb különbséget Csehországban és Szlovákiában regisztrálták (3,5-szeres különbség), majd Szlovénia és Finnország (3,6), valamint Belgium és Hollandia (3,8) következik. A legnagyobb különbségek Romániában (8,3) voltak, majd Bulgária (7,1), valamint Görögország és Lettország (6,5) következik.

A mélyszegénység azokban az országokban a legkisebb, amelyekben a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti különbség a legkisebb.

Az idézett forrás szerint 2016-ban Romániában a legszegényebb réteg szabadon elkölthető rendelkezésre álló pénze a szegénységi küszöb 63,8%-t tette ki. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS