2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két PSD-s képviselő is visszavonta aláírását a btk.-t módosító tervezetről

2017. december 29. 16:17, utolsó frissítés: 16:17

Bejelentette Costel Lupaşcu és Silviu Macovei szociáldemokrata párti képviselő, hogy visszavonja aláírását a Büntető törvénykönyvet módosító tervezetről, amelyet párttársuk, Cătălin Rădulescu képviselő kezdeményezésére nyújtottak be a parlamentbe.

A 41 PSD-s képviselő és szenátor által aláírt törvényjavaslat értelmében 200.000 euróban szabnák meg azt az összeghatárt, amely alatt nem minősülne bűncselekménynek a hivatali visszaélés.

A tervezet ugyanakkor módosítaná a büntető törvénykönyv 175. cikkelyét úgy, hogy a tisztségükbe választás útján került személyek ne számítsanak köztisztviselőnek.

Costel Lupaşcu szociáldemokrata képviselő pénteken Facebook-bejegyzésben közölte, kérte az alsóház főtitkárságát, vonják vissza aláírását Cristian Rădulescu javaslatáról.

„Abban a változatban, amelyet megmutattak nekem, amikor a támogatásomat kérték, nem szerepeltek azok a vitatott előírások, amelyek a végső változatban megjelennek, és amelyek szembemennek politikai és erkölcsi meggyőződésemmel”,írja bejegyzésében a botoşani-i képviselő.

Lupaşcu azt állítja, több olyan javaslat is szerepel a tervezetben, amelyekkel nem ért egyet, köztük az, amely 200 ezer eurós károkozáshoz kötné a hivatali visszaélés bűncselekménnyé minősítését.

„Nekem azt mondták, hogy a törvény célja gördülékenyebbé tenni a munkát a helyi közigazgatásokban. És szerintem sem helyénvaló, hogy a polgármestereknek folyamatosan tartaniuk kell attól, hogy börtönbe kerülnek, mert 2 lejjel drágábban vásároltak toalettpapírt.

De 200 ezer eurós károkozáshoz kötni a hivatali visszaélés bűncselekménnyé minősítését már teljesen más történet"”,írja bejegyzésében a képviselő.

Kollégája, Silviu Macovei iaşi-i képviselő közleményben jelentette be, hogy visszavonja aláírását a btk.-t módosító tervezetről.

„Amint azt mindannyian láthattuk az elmúlt napokban, a közvélemény vehemensen ellenezte Cătălin Rădulescu javaslatait. Figyelembe véve a kinyilvánított véleményeket, úgy döntöttem, visszavonom a tervezetet támogató aláírásomat.

Hangsúlyozni szeretném ugyanakkor, hogy egy demokráciában mindenkinek jogában áll javaslatokat előterjeszteni, mint ahogyan az is, hogy ne értsen egyet ezekkel, és a párbeszéd, a vita az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a súlyos tévedéseket”, írja közleményében a képviselő, hozzátéve, eltökélt szándéka módosító javaslatokat nyújtani be a tervezethez. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS