2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az egészségügyi miniszter közleményben kért bocsánatot a páciensektől a kialakult helyzet miatt

2018. január 03. 15:33, utolsó frissítés: 15:37

Tiszteletben kell tartani a biztosítottak alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz való jogait, szögezte le az egészségügyi minisztérium egy közleményben.

A szaktárca ezzel arra reagált, hogy a családorvosok bejelentették: folytatják a tiltakozást, és nem írják alá az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött keretszerződések meghosszabbítását, ugyanis elégedetlenek a keretösszeggel.

Florian Bodog
egészségügyi miniszter a közlemény szerint bocsánatot kér a páciensektől a kialakult helyzet miatt, és háziorvosok döntését „teljes mértékben szakszerűtlennek” nevezi.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) által közzétett adatok szerint országos szinten a háziorvosok több mint 60%-a aláírta a biztosítókkal a keretszerződést meghosszabbító csatolmányt, Bukarestben pedig ez az arány meghaladja a 90%-ot is.

A közlemény arról is tájékoztat, hogy az egészségügyi minisztérium illetékesei és a családorvosok képviselői között lebonyolított találkozók eredményeképpen egy sor olyan intézkedésre született javaslat, amelyek az orvosi ellátás bürokráciamentesítését célozzák.

„A családorvosokat arról tájékoztattuk, hogy 2018 januárjában rendeletjavaslat kerül a kormány elé. Az egészségügyi miniszter felkérte a CNAS vezetőségét, hogy 2018. január 10-éig ismertessék azokat a bürokráciamentesítést célzó törvénymódosító javaslatokat, amelyeket bele kell foglalni a sürgősségi rendeletbe”, olvasható az idézett dokumentumban.

A szaktárca közleménye szerint a háziorvosok követeléseinek eredményeképpen 278 millió lejjel, azaz 17%-kal növelték meg a családorvosi szektor 2018-ra előirányzott költségvetését.

A családorvosi állandó ügyeleti központokban dolgozó orvosok órabére 12,8 lejről 40 lejre nő, a szolgálatot teljesítő orvosi asszisztensek órabére pedig a jelenlegi 8-10 lejről 20-22,5 lejre.

A tárcavezető szerint erre azért van szükség, mert a főként vidéki, hátrányos helyzetű régiókban nagyon fontos feladatot ellátó családorvosi állandó ügyeleti központok orvosainak bére 2011 óta nem növekedett, és félő, hogy ezek az orvosok elvándorolnak olyan rendelőkbe, ahol jobban megfizetik őket.

Az orvosok migrációja pedig az állandó ügyeleti központok felszámolásához vezetne, tette hozzá a miniszter.

Ugyanezen központok adminisztrációs és működési költségeire orvosonként 20 lejt biztosítanak óránként (az eddigi 6,4 lej/orvos/óra helyett), a sürgősségi orvosi felszereléshez szükséges fogyóanyagokra pedig 4 lejt óránként (az eddigi 2,1 lej /orvos/óra helyett).

Florian Bodog azt is elmondta: az említett bér- és kiadási költségek növekedését az államkasszából fedezik. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS