2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közös nyilatkozatot írt alá az RMDSZ, az EMNP és az MPP az autonómiaelképzelések összehangolásáról

2018. január 08. 14:35, utolsó frissítés: 14:49

Az autonómiaelképzelések összehangolásáról írt alá nyilatkozatot hétfői közös kolozsvári sajtótájékoztatóján az RMDSZ, az EMNP és az MPP elnöke. A magyar közösség által 27-28 éve megfogalmazott célkitűzések, alapcélok megerősítéséről szóló dokumentumot a kolozsvári nyilatkozat 25. évfordulója apropóján írták alá.


Kelemen Hunor emlékeztetett: az autonómia 27-28 éve is szerepelt az RMDSZ programjában, és bár sok vita, nézeteltérés volt, ez a célkitűzés azóta sem változott. Elmondta: a nyilatkozat szövegét decemberben véglegesítették, de aláírására csak most kerülhetett sor.


A centenárium éve jó pillanat, hogy megfogalmazzuk a román többség fele a magyar kisebbség jogos igényeit, és alátámasszuk érvekkel azt, emlékeztessük őket a gyulafehérvári ígéretekre – mondta az RMDSZ elnöke, aki szerint a román közösséggel folytatott párbeszéd útján megtalálhatóak a megoldások. 2018-ban is őszintén kell beszélni,meg kell győzni a román többséget, hogy az autonómia nem vesz el tőlük semmit: ha egy közösség biztonságban érzi magát, akkor az a többség számára is hasznos – fejtette ki.

Az autonómiaformák biztosíthatják az intézményes keretet a nemzeti identitás, a kultúra és a nyelv megőrzéséhez és a közösség fejlődéséhez, fogalmazott Kelemen. Ismertette: a dokumentum mindhárom autonómiaformára – azaz a regionális avagy területi autonómiára, a helyi autonómiára és a kulturális autonómiára is kitér.

„Az idén 10 éves MPP tavalyi, 5. kongresszusán új útra lépett, a párbeszéd pártján állunk. Az, hogy a három erdélyi magyar párt vezetői most egy asztalnál ülnek, az MPP sikereként is elkönyvelhető. Önmagában beszédes, hogy ma is meg tudunk egyezni azokban a pontokban, amelyeket 25 éve megfogalmaztunk” – vette át a szót Biró Zsolt, az MPP elnöke.

Szilágyi Zsolt szerint az, hogy a pártok egyeztetni tudnak az oly sok vitát kiváltó autonómiaelképzelésekről, és sikerült egyetérteni az alapelvekben, azt jelenti, hogy az erdélyi magyarság legitim és a közösség minden tagja által kívánt elképzelésnek tekintik az autonómiát. Ugyanakkor meglátásában ez egy ajánlat is Romániának: együtt egy európaibb országgá kívánják tenni.

Az EMNP elnöke szerint ez a nyilatkozat a lehető legerősebb lojalitásnyilatkozat, hiszen „demokratikusan, nyakkendőben” harcolnak azért, amit a gyulafehérvári nyilatkozat megígért, és ami Európában olyan gyakorlat, amely jólétet és békét hozott. „Azért vagyunk lojális, adófizető, törvénytisztelő polgárok, mert úgy gondoljuk, Románia jobbá tehető, olyan országgá lehet változtatni, amely nemcsak a románoknak, de a magyaroknak is hazát jelenthet” – fogalmazott.

Elmondta: nem titok, hogy a mostani nyilatkozat szövegének több verziója is volt, és az EMNT és az SZNT vezetői is bekapcsolódtak a tárgyalásba, de az a döntés született, hogy a három párt írja ezt alá, ugyanis „a mi dolgunk, hogy képviseljük ezeket az alapelveket.”

Újságírói kérdésre válaszolva mindhárman cáfolták, hogy magyarországi nyomásra egyeztek volna meg egymással. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a dokumentum (amelynek szövege a sajtótájékoztató pillanatában még nem állt a sajtó rendelkezésére) csak alapelveket rögzít, azokat a pontokat, amelyekben mindannyian egyet tudnak érteni, konkrét cselekvési terv vagy határidők nélkül.

A sajtótájékoztatón úgy tűnt, mindhárom vezető továbbra is a saját elképzeléseit tartja irányadónak az autonómia kapcsán. Egymást követő válaszaik után Kelemen meg is jegyezte: "a kérdésre adott válaszokból is látják, hogy az együttműködésnek milyen perspektívái vannak."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS