2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrizetbe vettek Bukarestben egy pedofíliával vádolt rendőrt

2018. január 08. 19:18, utolsó frissítés: 19:18

24 órára őrizetbe vették a két gyermek szexuális bántalmazásával gyanúsított rendőrt - közölte hétfőn a bukaresti ügyészség.

Az eset január 5-én délelőtt történt, a főváros egyik hatodik kerületi tömbházának liftjében, a nyolcadik emeleten. Az ügyészek szerint a férfi megcsókolta egy négyéves kislány arcát, száját és alhasát, megérintette a nemi szervét, illetve arcon csókolta a kislány kilencéves fiútestvérét.

A férfi ellen - aki a bukaresti közlekedésrendészet alkalmazottja - kétrendbeli szexuális bántalmazás gyanújával indult eljárás, 24 órára őrizetbe vették, és előzetes letartóztatását kérik a bíróságtól.

Az ügyben a bukaresti ügyészség nyomoz.

Hétfőn a rendőrök országos szakszervezetének vezetője, Dumitru Coarnă az ügy kapcsán úgy nyilatkozott, hogy 2015-ben is történt egy hasonló eset, amelyben azonban azóta sem bukkantak az elkövető nyomára. Coarnă szerint ehhez is köze van a gyanúsítottnak. Ezt a lehetőséget is vizsgálja az ügyészség.

Carmen Dan belügyminiszter azt mondta, jelentést vár a román rendőrség vezetőjétől azzal kapcsolatban, hogy mennyire voltak komolyak és szigorúak a pszichológiai felmérések, amelyeknek alávetették a jelenleg kiskorúak szexuális bántalmazásával gyanúsított rendőrt, hogy milyen minősítést kapott a tesztelések során, illetve hogyan lehetséges az, hogy 1990 óta senkinek nem tűnt fel a viselkedése.

Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta, nem kell kollektíven okolni a rendőrséget az előállt helyzetért, a rendszer azonban javításra szorul.

"Nem minden rendőr vétkes. Azt a néhányat, akik súlyos kihágásokat követnek el, azonosítják és kizárják a rendőrség soraiból. Az egész világon van példa ilyen esetekre a rendőrségek keretében, de az a fontos, hogy ilyen helyzetekben változtassanak azon, ami nem működik rendesen" - mondta Dajbog, hozzátéve, hogy a pedofíliával gyanúsított férfi 1990 óta rendőr, és 2010-ben került a fővárosi közlekedésrendészethez.

A szóvivő úgy nyilatkozott, a belügyminisztérium elismeri, hogy az elmúlt években több példa is volt arra, amikor rendőrök súlyos vétségeket követtek el. Mivel a tárca jelenlegi vezetői szerint ez azt jelzi, hogy a rendőrség keretében alkalmazott ellenőrzési és tesztelési módszerek nem eléggé hatékonyak, szükségesnek tartja a rendszer átvilágítását, majd megreformálását.

"Valós reformra van szükség. Majd meglátjuk, hogy ez megvalósítható-e vagy sem azokkal a személyekkel, akik az elmúlt években irányították a rendszert. A belügyminiszter úgy döntött, hogy amíg ez a rendszerdiagnózis véget ér, azoknak a vezető beosztású személyeknek, akik az évek során a szőnyeg alá söpörték a problémákat, tenniük kell egy lépést hátra" - fogalmazott Dajbog. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS