2021. szeptember 23. csütörtökTekla
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A PNL kéri az alkotmánybíróság elnökét, hogy forduljon a Velencei Bizottsághoz az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban

2018. január 09. 13:21, utolsó frissítés: 13:21

Levélben kérik a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tagjai Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnököt, hogy forduljon a Velencei Bizottsághoz az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban, tájékoztat egy közlemény.


A levélben megfogalmazott indoklás szerint a romániai demokrácia megszilárdítása érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy a Velencei Bizottság véleményezze az igazságügyi törvényeket annak érdekében, hogy ez az álláspont támaszul szolgáljon majd a taláros testület döntéséhez.

Az alkotmánybírósági elnökhöz intézett levelet a PNL parlamenti frakcióvezetői írták alá.

A dokumentumban az Európa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland közelmúltban megfogalmazott kérésére hivatkoznak, amely arra vonatkozik, hogy a taláros testület még az alkotmányossági óvások elbírálása előtt kérje ki a Velencei Bizottság véleményét.

A levél aláírói emlékeztetnek, hogy a PNL az egyetlen párt, amely alkotmányossági kifogást emelt az igazságügyi törvények ellen, ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróság is felhívta a figyelmet az alkotmányellenes részletekre.

A liberális pártiak leszögezik, hogy véleményük szerint az említett jogszabályok súlyosan sértik az államhatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS