2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kilencezer euró kártérítést kell fizetnie a román államnak rendőrök által elkövetett embertelen bánásmód miatt

2018. január 10. 13:37, utolsó frissítés: 13:37

Elítélte a román államot az Emberi Jogok Európai Bírósága egy férfi ellen alkalmazott embertelen és lealacsonyító bánásmód miatt.

A Helsinki Bizottság romániai szervezetének (APADOR-CH) közleménye szerint 2011-ben egy bukaresti rendőrőrsön két rendőr bántalmazott egy férfit.

A közlemény leszögezi, hogy a kivizsgálás túl későn kezdődött el ebben az ügyben ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, valóban agresszíven lépett-e fel, vagy csak tiszteletlenül viselkedett a rendőrökkel szemben a panasztevő férfi, Victor Stanciu.

Stanciu testén a törvényszéki orvosok kemény tárggyal okozott ütésnyomokat észleltek, és az EJEB megállapítása szerint a sértettel szembeni bánásmód kimeríti a kínzás és embertelen bánásmód fogalmát.

Ezzel sérült az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló Egyezmény 3-as cikkelye, amely megtiltja a kínzást és embertelen, lealacsonyító bánásmódot , derül ki a közleményből, amely hozzáteszi, hogy a román állam nem indított vizsgálatot ebben az ügyben a bűnösök beazonosítása és megbüntetése végett.

„A Stanciu-ügyben, akárcsak hasonló más esetekben, egyetlen rendőr esetében sem állapították meg a bűnösséget az embertelen bánásmódért”, szögezi le az APADOR-CH közleménye.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése értelmében a román államnak 9.000 euró kártérítést plusz perköltségeket kell fizetnie Victor Stanciu számára.

Victor Stanciu 2013-ban fordult panaszával az EJEB-hez. Az incidens 2011. december 11-én történt, amikor Victor Stanciut feljelentette egy szomszédja amiatt, hogy személyes holmiját kivitte a tömbház lépcsőházába.

A férfi megtagadta, hogy igazolja magát a küszöbén megjelenő rendőrök előtt, ezért bekísérték a fővárosi 19-es rendőrőrsre, ahol állítása szerint tíz percen keresztül ököllel és bottal verték és rugdosták.

Victor Stanciu ezek után feljelentést tett a rendőrök ellen, de a kivizsgálás amelyet szintén rendőrök végeztek el, felületesen és a tettek elkövetéséhez képest tíz hónapos késéssel végén az ügyész úgy döntött, hogy nem indít büntetőjogi eljárást a két bántalmazó ellen.

Ezt követően Stanciu beperelte a rendőröket, de a bíróság sem kezdett kivizsgálásba annak kiderítésére, mi okozhatta a felperes testén lévő ütésnyomokat, amelyekről törvényszéki orvostani igazolás készült, teszi hozzá a jogvédő szervezet közleménye. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS