2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tilos használni órán a telefont, és sok más módosítás történt még a tanügyi szabályozásban

2018. január 10. 16:37, utolsó frissítés: 16:42

Az osztályzatot nem lehet fegyelmezési vagy büntetési eszközként használni, a testnevelésből felmentett tanulók egyéb feladatokat láthatnak el tornaórán, megszűnik az iskolai szolgálat, és nem lehet elmarasztalni azokat a tanulókat, akik nem viselnek egyenruhát, áll abban a miniszteri határozatban, amellyel módosították a romániai tanintézmények működésének és megszervezésének keretszabályzatát.


Az új szabályzat szerint a különféle tudásfelmérők írásbeli vizsgáin való másolásért 1-es jegy (kicsiknél elégtelen minősítés) jár.

A szabályzat támogatja a testnevelésből felmentett tanulók bevonását a tevékenységbe azáltal, hogy egyéb feladatokat látnak el tornaórán: bíráskodnak, időt mérnek, számon tartják az eredményt stb.

A módosítás ugyanakkor előírja, hogy tilos bármilyen céllal pénzt gyűjteni a tanulóktól, akárcsak az, hogy tanórán vagy vizsgákon használják a mobiltelefont.

Ennek használata csak a tanár beleegyezésével megengedett a tanórákon. A dokumentum szerint ugyanakkor semmilyen módon (iskolai szolgálat, óráról történő kitiltás) nem lehet korlátozni a tanulókat abban, hogy részt vegyenek a tanórákon, és nem marasztalhatók el azért sem, ha nem hajlandók egyenruhát viselni.

A szabályzat lehetőséget teremt arra, hogy rendkívüli helyzetekben (természeti katasztrófa, szélsőséges időjárás, járványok) meghatározott időre felfüggesszék az oktatást a tanintézményekben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS