2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kormány nem adja a bukaresti Erzsébet-palotát a királyi háznak

2018. január 10. 16:47, utolsó frissítés: 17:02

Kedvezőtlenül véleményezte a kormány a királyi ház jogállását szabályozó törvénykezdeményezést, értesült az Agerpres hírügynökség kormányzati forrásokból.

Mihai Tudose
miniszterelnök már december 29-én előrevetítette, hogy a kormány nem támogatja a tervezetet, amely többek között azt is előírja, hogy a királyi ház újabb 49 évig megkapja a bukaresti Erzsébet-palota használati jogát.

A kormányfő akkori nyilatkozatában azzal érvelt, hogy az Erzsébet-palotát volt országvezetői minőségében adták használatba Mihály királynak, nem leszármazottai kapták azt.

„Románia nem monarchia, hanem köztársaság. Az Erzsébet-palotának vissza kell kerülnie az államhoz. A királyi ház tagjai lakhatnak Soborsinben vagy valahol máshol”, mondta akkor a kormányfő.

Hozzátette, arra is van lehetőség, hogy a királyi család vegye bérbe a palotát, mint mondta, tárgyalt a protokollingatlanokat kezelő közhasznú társaság (RA-APPS) illetékeseivel, hogy készítsenek egy ajánlatot.

A királyi ház jogállását szabályozó törvényjavaslatot Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnök nyújtotta be a parlamentbe november 7-én.

A törvénytervezet közhasznú intézményként ismeri el a királyi házat, annak vezetője pedig protokolláris szempontból az államfőnek megfelelő tiszteletbeli funkciót kapna.

A törvényjavaslat arról is rendelkezik, hogy a királyi ház újabb 49 évig megkapja az Erzsébet-palota használati jogát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS