2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudose legszívesebben átszervezné a kormányt és megszabadulna a belügyminisztertől

2018. január 11. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

A hatékonyabb munka érdekében kormányátszervezésre van szükség, állítja Mihai Tudose miniszterelnök, aki húsz alá csökkentené a minisztériumok számát. A jelenlegi tárcavezetőket illetően a kormányfő azt mondta, Carmen Danon kívül „senkivel sincs problémája”.

„Csökkenteni szeretnénk az állam működési költségeit. Túl sok a 28 minisztérium. (...) Én azt szeretném, hogy számuk ne 2-essel, hanem 1-essel kezdődjön. Aztán hogy 11 lesz vagy 19, meglátjuk, de kezdődjön 1-essel. (...) Az évek során számos, egyazon minisztériumhoz tartozó struktúrát létesítettek.

Azt szeretném, hogy ezeket vonjuk össze, mert ezáltal a bürokrácia is csökkenne” ,fogalmazott Tudose az Antena 3 televízió szerda esti műsorában, hozzátéve, tudatában van annak, hogy kezdeményezése sokakat zavar, de határozott meggyőződése, hogy szükség van a kormányátszervezésre.

A miniszterelnök kifejtette, „karcsúsított, emberközelibb” kabinetre van szükség, ugyanakkor cáfolta, hogy a kormányátszervezést kormányátalakítás kellene hogy megelőzze. Mint mondta, Carmen Dan belügyminiszteren kívül, aki „hazudott” neki, egyetlen tárcavezetővel sincs problémája.

Tudose szerint a belügyminiszter őt arról tájékoztatta, hogy a Korrupcióellenes Főigazgatóság (DGA) vezetője, Cătălin Ioniţă elfogadta a Bogdan Despescu esetleges leváltása nyomán megüresedő rendőr-főkapitányi tisztséget, Ioniţă azonban egy telefonbeszélgetés során határozottan cáfolta ezt.

„Nem tudok együtt dolgozni egy olyan belügyminiszterrel, aki így hazudik”, tette hozzá Tudose.

A miniszterelnök azt is lemondta, hogy Carmen Dan belügyminiszter már hétfőn közölte, hogy hajlandó lemondani. „Én meg azt mondtam neki, hogy ha megteszi, valószínűleg el is fogadom. (...) Úgy gondolom, hogy ha megengedik neki, be fogja nyújtani a lemondását”, nyilatkozta Tudose

A kormányfő arról is beszélt, hogy több miniszterrel évtizedek óta baráti viszonyt ápol. Köztük említette Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettest, aki bár tárca nélküli miniszter, többet dolgozik bármelyik tárcavezetőnél, minden nap legalább 12 órát tölt a munkahelyén. „Együtt jöttünk, együtt megyünk. Ha neki holnap távoznia kell, megyek vele én is”, mondta Tudose.

A miniszterelnök ugyanakkor dicsérő szavakkal illette Petre Daea mezőgazdasági, Mircea Dobre turisztikai, Lucian Romaşcanu kulturális, Tudorel Toader igazságügyi és Felix Stroe közlekedésügyi minisztert is, akiket hozzáértő és odaadással dolgozó szakembereknek tart. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS