2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A MAKOSZ-nak nem tetszik, hogy nem lehet órákon mobil a tanulóknál

2018. január 11. 10:01, utolsó frissítés: 10:01

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) nem ért egyet a kedden aláírt romániai tanintézmények működésének és megszervezésének keretszabályzat módosító rendeletének azon pontjával, amely megvonja a diákoktól a jogot, hogy maguknál tarthassák mobiltelefonjaikat órák közben, ezeket egy erre kijelölt helyen kell ezentúl az órák során tárolni.


A MAKOSZ szerint a Tanügyminisztériumnak nem áll hatáskörében korlátozni egy olyan alapvető emberi jogot, mint a tulajdonjog, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy potenciális szabálysértőként van elkönyvelve minden Romániában tanuló diák.

Másészt, elégedetlenséget idéz elő úgy a román, mint a magyar diákok körében az, hogy nem volt tíznapos közvitára bocsátva a tervezet a minisztérium honlapján, így nem érzik úgy, hogy véleményük meg volt hallgatva.

Mindezek ellenére, az Országos Diákszövetség (CNE) javaslatai alapján születtek olyan módosítások is, amelyeket pozitívan fogadott a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége, ilyen például a szolgálatosság és az egyenruha megszüntetése, illetve az, hogy a tanárok nem alkalmazhatják szankcionálási célokra az osztályzatot. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS