2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ötven százalékkal megelőlegezné a kolozsvári önkormányzat az óváros épületeinek felújítását

2018. január 11. 11:38, utolsó frissítés: 12:03

Módosítja Kolozsvár Polgármesteri Hivatala a Többéves Műemlékrehabilitációs Programját, amely a város történelmi övezetében található műemléképületek felújítását írja elő.

Az épített örökség konzerválására, a város sajátos arculatának megőrzésére és hangsúlyozására törekvő három fázisú programban olyan épületek kerültek fel, amelyek leromlott állapotuk miatt omlásveszélyesek, és a járókelők vagy a lakók testi épségét fenyegetik.

Az önkormányzat elégedetlen a városközpontban zajló épületrehabilitáció lassú ütemével, a program módosítása révén teret nyit arra, hogy költségvetéséből hozzájáruljon a felújítási költségek egy részének fedezéséhez.

A visszatérítendő finanszírozásra a 2016/166-os törvény biztosít lehetőséget. Az önkormányzat a felújítási munkálatok felgyorsítása érdekében az összköltség legfentebb 50%-át előlegezné meg.

A tulajdonosoknak kérniük kell a támogatást, amelyet utólag kell majd visszafizetniük az önkormányzatnak.

A program módosítására vonatkozó tervezetet közvitára bocsátotta az önkormányzat, az érdeklődők január 19-ig nyújthatják be észrevételeiket, ötleteiket, módosító javaslataikat.

A programról

A Többéves Műemlékrehabilitációs Program célja Kolozsvár épített örökségének, történelmi, kulturális és műépítészeti jelentőséggel bíró épületeinek kiemelése, a történelmi városközpont építészeti értékeinek hangsúlyozása.

A törvényes előírások kötelezővé teszik a leromlott állapotban levő ingatlanok felújítását, hogy azok ne veszélyeztessék a járókelők testi épségét, egészségét, ne rombolják a városképet, illetve az esztétikai szempontoknak is feleljenek meg.

A Többéves Rehabililtációs Programot három fázisban bonyolítja le az önkormányzat.

Az első fázis 2013-tól 2019-ig tart, és azon a területen levő leromlott állagú műemlék épületeknek a felújítását irányozza elő, amelyet a Horea út, az Unió utca (str. Memorandumului), a Fő tér, a Rózsa utca (str. Samuil Micu), a Szentegyház utca (Iuliu Maniu), a Kötő utca (str. Ion Raţiu), a Wesselényi út (str. Regele Ferdinand), a Bocskai tér (Piaţa Avram Iancu), és a Deák Ferenc utca (b-dul Eroilor) zár közre.

A 2020 és 2022 közötti második fázisban az óvárosban folytatódnak a munkálatok, de a városközpontot övező utcákban elhelyezkedő épületek felújítása is elkezdődik.

Az önkormányzat a következő utcákban jelöli meg a felújítandó épületeket: a Postakert utcában (str. Cuza Vodă), a Széchenyi téren (piaţa Mihai Viteazu), a Malom utcában (str. George Bariţiu), a Bartha Miklós utcában (str. Emil Isac), a Majális utcának (str. Republicii) a Béke tér (piaţa Lucian Blaga) és a Petőfi Sándor utca (str. Avram Iancu) közötti szakaszában, a Petőfi Sándor utcának a Majális utca és Egyetem utca (str. Universităţii) közötti szakaszában, az Egyetem utcának a Petőfi Sándor utca és Farkas utca (Mihail Kogălniceanu) közötti szakaszában, a Mátyás király utcában (str. Matei Corvin), a Klastrom utcában (str. Vasile Goldiş), a Karolina téren (piaţa Muzeului), I.L.Caragiale park környékén, a Kossuth Lajos utcában (B-dul 21 decembrie 1989), a Hunyadi téren (piaţa Ştefan cel Mare), a Farkas utcában, a Jókai utcában (str. Napoca), a Béke téren, az Arany János utcában (str. Petru Maior), a Fogoly utcában (str. Potaissa), a Vár utcában (str. Fortăreţei), és a Virág utcában (str. I.M. Klein).

A program 2023 és 2024 közötti időszakra tervezett harmadik fázisa során azoknak a leromlott állagú épületeknek a felújítását rendeli el az önkormányzat, amelyek az első két fázisban kimaradtak. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS