2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Államfőválasztást tartanak a hétvégén Csehországban

2018. január 11. 12:11, utolsó frissítés: 12:11

Az elnökválasztás első fordulóját tartják pénteken és szombaton Csehországban, ám a prágai újságok egybehangzó elemzése szerint a voksolásnak nincs egyértelmű esélyese, így valószínű, hogy az új köztársasági elnököt csak a két hét múlva megrendezendő második fordulóban választják meg.

Csehországban 2013 óta közvetlenül választják meg a köztársasági elnököt. Ezt megelőzően az elnökválasztást a két parlamenti kamara együttes ülésén bonyolították le.

Öt éve az első közvetlen csehországi államfőválasztáson Milos Zeman a második fordulóban nyert Karel Schwarzenberg jobboldali politikussal szemben.

A hatályos szabályok szerint az első fordulós győzelemhez a leadott szavazatok több mint ötven százalékát kell megszerezni valamelyik jelöltnek. Erre most sincs nagy esély, mert a megmérettetésen kilenc jelölt indul.

A második fordulóba a két legsikeresebb jelölt jut, s végül az győz, aki megkapja a szavazatok többségét.

A közvélemény-kutató intézetek mindegyike - Median, STEM/MARK, CVVM, Kantar - gyakorlatilag biztosra veszi, hogy a választás első fordulóját Milos Zeman hivatalban lévő államfő megnyeri, de nem szerzi meg a győzelemhez szükséges több mint ötven százalékot.

A közvélemény-kutatók, valamint a prágai sajtó is Zeman mellett leginkább Jirí Drahost, a cseh tudományos akadémia volt elnökét, valamint Michal Horácek vállalkozót, dalszerzőt várja a második fordulóba, amelyre január 26-án és 27-én kerül sor.

Zeman támogatottsága az első forduló előtt 40-45 százalék, Drahosé 35-40 százalék, míg Horáceké 10-20 százalék között mozog. A további hat jelölt támogatottsága minden esetben tíz százalék alatti.

Közülük a legismertebb Miroslav Topolánek volt polgári demokrata miniszterelnök, akinek nevéhez számos korrupciós botrány fűződik, így a népszerűsége jelenleg alacsony.

Míg az első forduló esélyese Milos Zeman, a második forduló eredménye teljesen nyitott, s nem kizárt, hogy ha a Zeman elleni tábor összefog, közös erővel legyőzheti őt.

Ezt mutatja a STEM/MARK legfrissebb országos felmérése is, amely szerint a második fordulóban Drahos legyőzheti Zemant: a jelenlegi államfőt a megkérdezettek 42 százaléka, míg ellenfelét 48 százaléka választaná. Mindazonáltal második forduló esetén, Michal Horáceknek, Marek Hilser orvosnak és Pavel Fischer diplomatának is esélye lenne a jó eredményre, a kiegyenlített párharcra. Topoláneknek a felmérések nem adnak esélyt.

A többi jelölt ellen viszont Zeman a második fordulóban egyértelmű győzelmet aratna.

A második fordulóban Zeman a képviselőházi választási győztes ANO mozgalom, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom, valamint a kommunisták és a szociáldemokraták jelentős részének támogatásával számolhat.

Várható, hogy a többi parlamenti párt és mozgalom hívei, illetve a civil szervezetek a másik jelölt mellett fognak kampányolni a második forduló előtt, a szavazás kimenetele ezért jelenleg megjósolhatatlan.

A választási kampányra a szabályok szerint minden jelölt 30 millió koronát (348 millió forint) költhet el, a második fordulóba jutottak pedig további tízmilliót. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS