2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét katonák haltak meg a Donyec-medencében

2018. január 11. 12:56, utolsó frissítés: 12:56

A téli ünnepek idejére életbe léptetett tűzszünet ellenére folytatódnak a harcok a Donyec-medencében, az elmúlt napban három ukrán katona vesztette életét és négy sebesült meg a Moszkva által támogatott szakadárok támadásaiban, jelentette csütörtökön a kijevi hadműveleti parancsnokság.

A közlemény szerint a szakadárok az elmúlt napokhoz képest több tüzérségi támadást és egyéb provokációt hajtottak végre az elmúlt 24 órában.

Egy alkalommal az ukrán katonák arra kényszerültek, hogy viszonozzák a tüzet, számolt be a parancsnokság sajtóosztálya.

A frontvonal északi - luhanszki - szakaszán fekvő Luhanszke településnél a szakadárok 82, illetve a minszki megállapodások értelmében tiltott, 120 milliméter kaliberű aknavetőket, valamint szintén nagy kaliberű golyószórókat vetettek be az ukrán katonák állásai ellen.

A frontvonal ezen szakaszán több tüzérségi támadást indítottak különböző kaliberű tüzérségi fegyverekkel Zajceve, Novoluhanszke, valamint Trojicke településeknél.

Közben a DAN szakadár hírügynökség csütörtökön azt jelentette, hogy három polgári személy sebesült meg a front menti térség szakadár ellenőrzés alatti oldalán, Donyeck peremvidékén, illetve a Horlivka közelében lévő Szpartak településen.

A DAN szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 13-szor sértették meg a tűzszünetet, és csaknem kétszáz, különböző kaliberű tüzérségi lövedéket lőttek ki a Donyeck megyei szakadár területre.

A Luhanszk megyei szakadárok négy tűzszünetsértésről adtak hírt. Állításuk szerint az ukrán fegyveres erők tagjai a minszki megállapodásokban tiltott nehéztüzérségi fegyvereket is bevetettek.

A kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére életre hívott háromtagú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötő csoport az újévi és a karácsonyi ünnepekre való tekintettel tavaly december 24-től léptetett életbe, a négy éve tartó konfliktus során már sokadszor újabb tűzszünetet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS