2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Január 23-án kiderül, hogy csaltak-e Băsescuék a 2009-es államelnök-választástokon?

2018. január 11. 13:06, utolsó frissítés: 13:08

Január 23-án fogadja el zárójelentését a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság - közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökséggel Oana Florea, a testület elnöke.

Mint elmondta, a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság zárójelentésének 90%-a már elkészült, zömében érvényesként kezeli a tavaly nyáron összeállított, részleges jelentés konklúzióit.

Ezeken kívül törvényhozási javaslatokat tartalmaz, valamint megerősítő bizonyítékokat (tanúvallomásokat és dokumentumokat).

Oana Florea arról is tájékoztatott, hogy miután a bizottság megszavazza a zárójelentést, az a szenátus és képviselőház összevont házbizottságához kerül, amely megállapítja a dokumentum parlament előtti ismertetésének dátumát.

„Azt hiszem, valamikor februárban kerül majd sor a zárójelentés plénum előtti bemutatására”, tette hozzá a bizottság elnöke.

A 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság részleges jelentését 2017. szeptember 6-án tették közzé. Ebben az áll, hogy az akkori elnöki hivatal és az Emil Boc irányította kormány választási csalással segítette hozzá Traian Băsescut egy újabb mandátumhoz.

A szeptemberben elfogadott jelentés értelmében „a két intézmény teljesen összehangoltan járt el, ami azt bizonyítja, hogy tetteiket előre megfontolták, ezek egy jól kigondolt és átfogó terv részét képezték”.

A dokumentum ugyanakkor javaslatot is tett olyan jogszabály meghozatalára, amely „valódi kényszerítő hatalommal ruházza fel” a hasonló jellegű bizottságokat annak érdekében, hogy kézhez kaphassák a kért dokumentumokat és a beidézett tanúkat kötelezhessék a kihallgatáson való megjelenésre.

A testület már kétszer kérte a parlamenttől, hogy 60 nappal halaszthassák el a zárójelentés benyújtását, ezt a törvényhozók mindkét alkalommal jóvá is hagyták. Végső határidőként 2018. január 31-ét szabták meg. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS