2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meleșcanu: Románia a konkrét megoldásig napirenden tartja az ukrajnai oktatás kérdését

2018. január 11. 18:54, utolsó frissítés: 18:54

A konkrét megoldások azonosításáig Románia napirenden tartja a kétoldalú kapcsolatokban az ukrajnai oktatási törvény kérdését - jelentette ki Teodor Melescanu külügyminiszter csütörtökön, miután az ukrajnai Csernyivciben találkozott Pavlo Klimkinnel, az ukrán diplomácia vezetőjével.

A külügyminisztérium a találkozóról kiadott közleményében rámutat: a román fél tartós megoldást vár, amely tiszteletben tarja az Ukrajnában élő románok jogát az anyanyelvű oktatáshoz minden szinten, ehhez pedig kész megosztani Kijevvel a kisebbségi oktatás terén felhalmozott tapasztalatát.

Meleșcanu a két tárcavezető közös sajtóértekezletén emlékeztette a kijevi vezetést, hogy a kétoldalú kapcsolatok legmagasabb szintjén vállalt kötelezettséget a kisebbségek anyanyelvű oktatásában előidézett problémák helyrehozására a Velencei Bizottság észrevételei alapján.

Az ukrán-román külügyminiszteri találkozón Liviu Pop román és Lilija Hrinevics ukrán oktatási tárcavezető is részt vett, akik megállapodtak arról, hogy kidolgoznak egy 2020-ig szóló tárcaközi együttműködési szerződést, amelybe beépítik az egymás országaiban élő kisebbségek anyanyelvű oktatására vonatkozó garanciákat.

A két román és két ukrán miniszter jelenlétében csütörtökön egy 1,3 millió euróból épült új román iskolát avattak fel Iordanesti faluban az ott élő kétszáz román anyanyelvű gyermek számára.

Románia korábban számos csatornán kifejezte aggodalmát amiatt, hogy az új ukrán oktatási törvény drasztikusan korlátozza az Ukrajnában élő román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz. Klaus Johannis román államfő lemondta tavaly októberre tervezett ukrajnai látogatását a jogszabály elfogadása miatt, a parlament pedig nyilatkozatban sürgette a törvény módosítását.

Az ukrajnai Csernyivci megyében az oktatási tárca szerint 63 román tannyelvű iskola működik, ezek közül 3 gimnáziumban és 19 elemi iskolában ukrán tannyelvű osztályok is vannak. Kárpátalján további 12 önálló anyanyelvű iskolája van a román közösségnek. A külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnában 400 ezer román él.

A Petro Porosenko elnök által 2017. szeptember 25-én aláírt új ukrán oktatási törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke miatt több szomszédos ország is tiltakozott, köztük Magyarország, Románia és Lengyelország. A jogszabály ezen része - amely egyébként csak 2020 szeptemberétől lépne hatályba - kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán. Ennek megvalósítása mellett a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Az 5. osztálytól kezdve minden tantárgyat ukránul oktatnak majd, viszont engedélyezi a törvény egy-két vagy több tantárgy oktatását bármely európai uniós tagország nyelvén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS