2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyföldre hívja tájékozódni a miniszterelnököt Borboly Csaba

2018. január 11. 20:45, utolsó frissítés: 20:45

„Egy ország miniszterelnöke az ország valamennyi állampolgára iránt felelősséggel tartozik, és nem engedheti meg magának, hogy beálljon a közösség elleni uszítók kórusába. Mihai Tudose január 10-i kirohanása a székely zászló ellen méltatlan egy miniszterelnökhöz, szokatlanul durva hangnemű, ami ellen az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa elnökeként a leghatározottabban tiltakozom. Mihai Tudosénak kormányfőként fel kellene lépnie az ilyen megnyilatkozások ellen, nem pedig tovább keltenie a hangulatot” – írja Borboly Csaba szerkesztőségünknek eljuttatott állásfoglalásában.

Borboly, csatlakozva az RMDSZ ügyvezető elnöke, Porcsalmi Bálint ez ügyben kiadott közleményéhez, emlékezteti a miniszterelnököt arra, hogy Románia Alkotmányának 6. cikke kimondja: az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. „Márpedig a székely zászló identitásunk kifejezésének egyik fő eleme, amelyről nem mondunk le” – írja a Hargita megyei tanács elnöke. Borboly megjegyzi azt is, hogy Románia címerében – amelyet magyar ember tervezett Keöpeczi Sebestyén József személyében – megtalálhatók a székely szimbólumok.

„Nem jár el bölcsen az a miniszterelnök, aki szimbólumok ügyében ilyen elfogultan nyilatkozik. A helyi szimbólumok kérdése ugyanis helyi ügy, nem pedig országos politikai téma. Sajnos a számtalanszor feltett kérdést nem hallják meg Bukarestben: ha Brăila vagy Argeș megyének lehet, akkor Hargita és Kovászna megyének miért ne lehetne saját zászlaja” – érvel az Országos Önkormányzati Tanács elnöke.

„A centenárium éve lehetőség arra, hogy a romániai magyar közösség felmutassa értékeit, és ebben a magyar többségű vagy vegyes települések önkormányzatainak is szerepet szánunk. Meggyőződésünk, hogy nyelvünk, kultúránk, szimbólumaink nélkül Románia szegényebb lenne, de ettől függetlenül is – mint egyenjogú állampolgárok – több tiszteletet érdemlünk.

A miniszterelnök úrnak azt javasoljuk, látogasson el térségünkbe – mert fél éve kormányfő, de ebben a minőségében még nem járt itt –, és tájékozódjon, mielőtt nagyívű kijelentéseket tesz különféle országos tévécsatornákon” – zárul Borboly Csaba állásfoglalása. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS