2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szigetvári Viktor: mindenkinek joga van az önrendelkezéshez, Tudose kérjen bocsánatot

2018. január 12. 11:54, utolsó frissítés: 11:54

A román kormányfő úgy nyilatkozott, "ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették azt". Ez az elfogadhatatlan kijelentés a történelem legsötétebb korszakait idézi, mely nem megoldja, hanem tovább élezi a feszültségeket, s új problémákkal sújtja a közép-kelet-európai térséget. - írja Szigetvári Viktor az Együtt országos politikai tanácsának elnöke.

Ez a hozzáállás nem a székelyzászlóról szól, hanem arról, hogy államhatároktól függetlenül mindenkinek joga van az önrendelkezéshez és a szabad identitásválasztáshoz, legyen bár magyar, román vagy bármilyen nemzetiségű.

A román kormányfőnek azonnal vissza kell vonnia nyilatkozatát, és bocsánatot kell kérnie mindazoktól, akiket szavaival megbántott - véli az elnök.Mihai Tudose miniszterelnök szerdán egy TV-műsorban mondta a következőket azzal kapcsolatban, hogy a romániai magyar pártok az autonómiáról egyeztettek: „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.” (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS