2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feljelenti az EMNP Tudosét

2018. január 12. 14:52, utolsó frissítés: 14:57

Feljelentést tesz az Erdélyi Magyar Néppárt Mihai Tudose román kormányfő ellen, miután az, „a náci ideológiára emlékeztető módon, akasztással fenyegette mindazokat, akik kitűznék a székely zászlót”.

A Néppárt Országos Elnöksége korábbi nyilatkozatában leszögezte: a román miniszterelnök szavai teljességgel elfogadhatatlanok különösen a centenáriumi események elején, és alkalmasak arra, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösségben félelmet keltsenek.

Épp ezért a Néppárt lemondásra szólította fel Mihai Tudosét, akit most fel is jelentenek a Büntető Törvénykönyv 369-es cikkelyére hivatkozva.

„Aggodalomra ad okot a tény, hogy miközben a három romániai magyar párt közösen kezdeményezi az önrendelkezésről folytatott román—magyar párbeszéd mielőbbi megkezdését, addig Románia miniszterelnöke – az európai értékekkel és az emberi jóérzéssel ellentétes módon, a 20. század legsötétebb korszakát idézve – akasztásról beszél”, áll a Néppárt korábbi közleményében.

A párt vezetősége ugyanakkor az Európai Szabad Szövetséget kérte, hogy nemzetközi fórumokon is gyakoroljanak nyomást a román államfő felelősségre vonása érdekében, valamint arra szólították fel a román politikai szereplőket, hogy „vészjósló hallgatásukat megtörve”, nyíltan határolódjanak el Mihai Tudose kijelentésétől. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS