2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feljelenti a román kormányfőt a Romániai Magyar Jogvédő Egyesület

2018. január 12. 17:34, utolsó frissítés: 17:34

A Romániai Magyar Jogvédő Egyesület is felháborodását fejezi ki Mihai Tudose miniszterelnök kijelentései miatt. A szervezet közleménye szerint az, hogy a miniszterelnök bármilyen nemű párbeszédet elutasít a magyar képviselőkkel, már önmagában elítélendő, hiszen fenntartja a lappangó konfliktust és nem kínál semmilyen megoldást.

Szilágyi István kisebbségjogász, a Romániai Magyar Jogvédő Egyesület elnöke elmondta: "Az identitás és a véleménynyilvánítás szabadságát maga az alkotmány rögzíti, ezt Mihai Tudosenek is tiszteletben kell tartania, még ha nem is ért vele egyet. A kormányfő nyilatkozatai továbbá nyilvánvalóan sértik az erdélyi magyarok, különösen a székelyek méltóságát, és etnikai alapon diszkriminálja őket, ezért a Romániai Magyar Jogvédő Egyesület feljelentést készül beadni az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD)."

A 2017 őszén alakult szervezetet azzal a céllal hozták létre Székelyudvarhelyen, hogy kivédje az ehhez hasonló támadásokat, amelyek az erdélyi magyarokat és annak elöljáróit érintik, illetve alternatív jogi megoldásokat nyújtsanak a szabad nyelv- és zászlóhasználattal kapcsolatban. Az egyesület pártfüggetlen módon áll a magyar önkormányzatok és a magyar emberek rendelkezésére. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS