2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pedofil rendőr-ügy: lemond Bukarest rendőrfőkapitánya és helyettese

2018. január 12. 20:57, utolsó frissítés: 20:57

Dragoş Orlando Nicu, Bukarest rendőrfőkapitánya és helyettese, Marius Eugen Ştefan felmentésüket kérték pénteken az általuk betöltött tisztségből.

A parancsnok és helyettese azt követően döntött a lemondás mellett, hogy botrány robbant ki Eugen Stan, a pedofíliával és többrendbeli szexuális bántalmazással gyanúsított rendőr ügye körül.

A felmentési kérelmek abban a jelentésben jelennek meg, amely az Eugen Stan ügyében indított kivizsgálás eredményeit összegzi.

Bűnpártolásban is nyomoz az ügyészség

Arról már korábban beszámoltunk, hogy bűnpártolás gyanúja miatt kiterjeszti a legfőbb ügyészség a pedofíliával gyanúsított rendőr ügyében indított nyomozást. Az ügyészek azt is megvizsgálják, hogy a fővárosi, ötödik kerületi 18-as rendőrőrs munkatársai hogyan jártak el, miután 2016 decemberében egy nő szexuális bántalmazás miatt feljelentést tett Eugen Stan rendőr ellen.

"Konkrétan az ügyészek azt szeretnék kideríteni, segítettek-e Eugen Stannak abban, hogy a kivizsgálás ne vezessen eredményre, illetve hogy elkerülje a felelősségre vonást" - írja az legfőbb ügyészség közleményében.

A legfőbb ügyészség szerdán döntött úgy, hogy átveszi a nyomozást több olyan ügyben, amelyben Eugen Stant szexuális bántalmazással gyanúsítják.

Az egyik ilyen, az ötödik kerületi ügyészégtől átvett ügy egy 2016 decemberében elkövetett szexuális bántalmazásra vonatkozik, amelynek sértettje Eugen Stant jelölte meg elkövetőként. Az ügyészek szerint a 18-as őrs munkatársai eltitkolták, hogy Eugen Stan rendőr.

2016. december 10-én egy nő feljelentést tett Eugen Stan ellen a 18-as őrsön, a rendőrség pedig in rem eljárást indított szexuális bántalmazás gyanújával. Az ügyészek szerint az eljárás során a rendőrök kikérték a feltételezett bűncselekmény helyszínén levő térfigyelő kamerák felvételeit, az ezt követően összeállított jegyzőkönyvben azonban az szerepel, hogy a megfigyelő kamerákat rosszul szerelték fel és nem működtek, amit a tömbház gondnoka is megerősített. Ezután a 18-as rendőrőrs illetékes rendőrei az ügy lezárását javasolták, de az erről szóló jelentésben - állítják az ügyészek - nem tettek említést arról, hogy Eugen Stan rendőr. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS