2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lemond Mihai Tudose miniszterelnök

2018. január 15. 21:27, utolsó frissítés: 2018. január 16. 09:11

A PSD végrehajtó bizottsága megvonta politikai támogatását Mihai Tudose miniszterelnöktől. A miniszterelnök a döntés hatására bejelentette lemondását.


Mihai Tudose az ülést követően megerősítette, hogy hétfő este vagy kedden reggel benyújtja lemondását.

"A párt döntött, más hozzáállással rendelkező új kormányra van szükség, mindig van helye a jobbnak. Nem szándékoztam törést okozni a pártban. Talán én is felelős vagyok, a CEx nevezett ki, a CEx határozott úgy, hogy jobbra van szükség" - nyilatkozta röviden Tudose a PSD végrehajtó bizottságának üléséről távozva a sajtó képviselőinek.

"Szemrehányást tudok tenni magamnak amiatt, hogy nem csináltam több autópályát, több kórházat, de nem zártam rosszul az évet. Nem fogok ideiglenes kormányfő lenni. Megyek a Victoria-palotába összeszedni a dolgaimat" - mondta a Tudose.

A Digi 24 értesülései szerint 59-en szavaztak igennel a politikai támogatás megvonásáról, 4-en nemmel és 4-en tartózkodtak. A hírtelevízió és a Hotnews értesülései szerint is Paul Stănescu lesz az ügyvivő miniszterelnök.

A PSD végrehajtó bizottságának ülése 16 órától kezdődött. Az ülésről kiszivárgott információk szerint korábban többen is arra kérték Liviu Dragnea pártelnököt és Mihai Tudose miniszterelnököt, hogy kezeljék a pártban kialakult konfliktust, a Tudose-kormány pedig folytassa munkáját.

Claudiu Manda szenátor elmondta, hogy kedden 11-től újabb ülést tart a PSD végrehajtó bizottsága, ahol dönteni fognak a párt miniszterelnök-jelöltjéről.

Dragnea: nem fogok javaslatot tenni az új miniszterelnökre

"Voltak olyan televíziós megjelenések, amelyeknek nem szabadott volna megtörténniük. Azokat a nyilatkozatokat, amelyek egyes miniszterekkel való kapcsolatokról szóltak, a végrehajtó bizottság ülésén kellett volna megtenni. Olyan feszültség jött létre a párton belül, amelynek létrejöttéhez vélhetően azon kollégáink is hozzájárultak, akik közzétették az álláspontjukat. Ezeket az álláspontokat párton belül kellett volna megbeszélni, de ezek a vélemények elszabadultak" - mondta Liviu Dragnea a döntést követő sajtótájékoztatóján.

Dragnea elmondta, olyan helyzetbe kerültek, amelyben nem tudtak volna garanciát vállalni arra, hogy egy hónap múlva nem áll elő hasonló állapot. "A kollégáimnak kijelentettem, hogy nem fogok javaslatot tenni az új miniszterelnök kilétét illetően" - mondta Dragnea. A PSD elnökének nyilatkozatáról bővebben itt írtunk.

Melyek Tudose lemondásának előzményei?

Tudose Sorin Grindeanu korábbi PSD-s miniszterelnökhöz hasonlóan a párt elnökével, Liviu Dragneával került konfliktusba. Ahogy azt az MTI is írja, az első nyílt konfrontáció múlt héten volt, amikor - egy pedofil rendőr miatti botrány során - Tudose lemondásra szólította fel a pártelnök egyik legközelebbi bizalmasát, Carmen Dan belügyminisztert.

A Dragnea és Tudose közti feszültség azonban régebbi keletű: a kormányfő egyik legfőbb "bűne" az volt, hogy nem vállalta fel az igazságügyi reformot. A csomagot ugyanis sürgősségi kormányrendelettel szerette volna elfogadtatni a szociáldemokrata párt, de a kormányfő nem akarta magára vállalni a felelősséget, és ragaszkodott a parlamenti eljáráshoz.

Mihai Tudose mindössze 6 és fél hónapot töltötte be a miniszterelnöki funkciót. Elődje, Sorin Grindeanu kevesebb, mint 6 hónapot volt a PSD-ALDE kormánykoalíció miniszterelnöke.

Update: Mihai Tudose miniszterelnök és Marin Ciolacu miniszterelnök-helyettes aláírta Klaus Johannis államfőnek címzett lemondását.

(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS