2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Stratégiai partnerség létrehozásában állapodott meg Románia és Japán

2018. január 16. 18:57, utolsó frissítés: 19:17

Update: Azt is bejelentették, hogy többé nem kell vízum a Japánba utazó román állampolgároknak.


------------

Stratégiai partnerség kialakításában állapodott meg kedden Klaus Johannis elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök Bukarestben.

Johannis kiemelte, hogy a két országnak közösek a gazdasági érdekei, ezért elhatározták, magasabb szintre emelik a két ország kapcsolatát, és megteszik a szükséges lépéseket a két ország stratégiai partnerségének kialakításához.

Hangsúlyozta, a román-japán viszonynak fontos részét képezik a gazdasági kapcsolatok, és felidézte, hogy az elmúlt időszakban nőttek a japán cégek beruházásai Romániában, akárcsak a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

Johannis hozzátette: Észak-Koreával kapcsolatban Románia szorgalmazza a nemzetközi közösség által megállapított szankciók határozott alkalmazását, emlékeztetve, Románia mindig elítélte Phenjan provokatív akcióit.

Abe Sindzó japán miniszterelnök a gazdasági együttműködést nevezte a két ország kapcsolata legfontosabb összetevőjének. Úgy vélte, Románia számára a legfontosabb gazdasági kihívás infrastruktúrájának fejlesztése, és emlékeztetett, hogy japán hitelből épül Bukarest metróhálózatának kiterjesztése a Henri Coanda nemzetközi repülőtérig. Abe Sindzó megköszönte Johannisnak Románia álláspontját az észak-koreai kérdésben.

Az ázsiai ország kormányfőjét a belpolitikai válság miatt csak Klaus Johannis fogadta, mivel Mihai Tudose volt kormányfő lemondása következtében jelenleg csak ügyvivő miniszterelnök van.

Abe Sindzó látogatása azért is volt fontos Bukarest számára, mert Japán kormányfő először látogatott Romániába. Ebből az alkalomból a legnagyobb japán cégek vezetőiből álló, harminc fős üzletembercsoport is elkísérte a kormányfőt, aki kelet-közép-európai körúton tartózkodik. Programjában szerepelt még Észtország, Lettország, Litvánia, Bulgária és Szerbia meglátogatása. A japán kormányfő az Észak-Koreával kapcsolatos politikájához keres támogatást Európában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS