2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román lapok: a pártelnökkel szembeni engedelmesség a kormányfő-jelölt legfontosabb „erénye”

2018. január 17. 12:24, utolsó frissítés: 12:24

A szerdai lapok kommentátorainak többsége szerint Viorica Dăncilă EP-képviselőt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) nőszervezetének vezetőjét a pártelnökkel szembeni feltétlen engedelmesség alapján választották ki arra, hogy a PSD kormányfő-jelöltje legyen.

A jobboldali Hotnews.ro hírportálon Dan Tapalaga „Jó hír: az első női miniszterelnök” című írásában azt fejtegeti, hogy a címen kívül semmi sem szól Dancila mellett.

A szerző szerint Liviu Dragnea PSD-elnök minden nőt megsértett és a nemi egyenlőség nemes eszméjét is „bemocskolta” azáltal, hogy a hozzáértés, és valós érdemek helyett kizárólag a szolgalelkűség és engedelmesség alapján javasolt egy nőt az egyik legmagasabb tisztségre.

„Nem, nem egy európai figura jön Brüsszelből a kormány élére, hanem olyan, aki bizonyított már az igazságszolgáltatás ellen folytatott háborúban”, írta Tapalaga arra utalva, hogy a tavaly februári korrupcióellenes óriástüntetések idején Dăncilă az Európai Parlament szószékéről bírálta a tüntetőket, mondván, hogy a büntetőjogot az alkotmánysértő előírások kiigazítása miatt módosította a PSD-kormány.

A liberális kötődésű Adevarulban Stefan Vlaston úgy vélekedik: Dăncilă csak egy „áldozati bárány”, akit a PSD azért lök a jobboldali elnök elé, hogy az „megmutathassa izmait”, amint tette azt 2016 decemberében a választások után, amikor visszautasította a PSD első kormányfő-jelöltjének, Sevil Shhaidehnek a kinevezését.

A szerző szerint az a Mihai Fifor eddigi védelmi miniszter lesz a következő román kormányfő, akit Johannis ügyvivő miniszterelnöknek nevezett ki.

Vlaston szerint az is elképzelhető, hogy a SPD csapdát állított az elnöknek és a közigazgatási tapasztalat nélküli Dancila kinevezésére tett javaslattal éppen az elutasítást akarja kiprovokálni, hogy ürügyet keressen az államfő felfüggesztésére.

Az Adevarul publicistája úgy értékeli, Johannis akkor tenné igazán nevetségessé a PSD-t, ha megbízná kormányalakítással Dăncilát, de sajnos ez a román gazdaság és az ország külföldi megítélése szempontjából is drámai következményekkel járna.

A szociálliberális kormánykoalícióhoz egyébként közel álló Jurnalul National is azzal a címmel számolt be Dăncilă jelöléséről, hogy Teleorman megye „szerzi meg” a kormányfői posztot, ezzel is azt hangsúlyozva, hogy a szintén teleormani pártelnök emberéről van szó.

Adrian Ilie még egy szóviccet is megengedett magának erről a témáról: a Dăncilă - docilă (engedelmes) szópár hasonló hangzását kihasználva Engedelmes Vioricának nevezte az egyik alcímben a PSD kormányfőjelöltjét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS