2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jelentős a lavinaveszély a Fogarasi-havasokban

2018. január 17. 14:16, utolsó frissítés: 14:16

A Fogarasi-havasokban a hóréteg vastagsága több mint egy méter, jelentős lavinaveszélyre figyelmeztet az Argeş megyei Salvamont hegyimentő-szolgálat.

A hegyimentők közleménye szerint a hóréteg vastagsága 110 centiméter, 1.600 méter fölött jelentős a lavinaveszély, az alacsonyabban fekvő térségekben másodfokú, azaz mérsékelt lavinaveszélyre vonatkozó figyelmeztetés van érvényben. Argeş megyében minden turistaútvonalat lezártak, mondta Ion Sănduloiu, a hegyimentő szolgálat vezetője.

A közlemény szerint a következő napokban kiadós havazás várható, aminek következtében megnövekszik a lavinák kialakulásának veszélye.

A turistáknak azt ajánlják, hogy ne induljanak el a lezárt útvonalakon, és kérjenek tájékoztatást a hegyimentő-szolgálatoktól. A túrák útvonalait pedig úgy számolják ki, hogy sötétedés előtt érjenek vissza a kiindulási pontra.

A turisták számára csak megfelelő téli öltözékben, csákánnyal és lavina esetén használatos eszközökkel felszerelve tanácsos útnak indulni, még akkor is, ha autóval indulnak el, a hátizsákban legyen elemlámpa új elemekkel - kérik a hegyimentők.

A gépjárművezetőknek azt tanácsolják: a gépkocsikat ne parkolják a lejtő szélére, főleg, ha a havas lejtőt nem borítja erdő.

Autós kirándulásra is azzal az eshetőséggel számolva kell elindulni, hogy a hó miatt az utasoknak esetleg el kell hagyniuk a gépkocsit és gyalogolniuk kell, a megfelelő téli öltözet tehát nagyon fontos, figyelmeztetnek a hegyimentők. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS