2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Székely Nemzeti Tanács nyílt levelet intézett a román államfőhöz Tudose volt miniszterelnök kijelentéseivel kapcsolatban

2018. január 17. 20:22, utolsó frissítés: 20:22

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nyílt levelet intézett a román államfőhöz Tudose volt miniszterelnök kijelentéseivel kapcsolatban, amelyet a mintegy 150 személy részvételével tartott szerdai tüntetésen olvastak fel Sepsiszentgyörgyön.

'Eltelt egy hét azóta, hogy Románia miniszterelnöke, Mihai Tudose a székely zászló használatáért akasztással fenyegette meg a székelységet. Ezalatt a hét nap alatt, sem Ön, sem más állami intézmény nem határolódott el a nemzeti gyűlölködésre uszító kijelentéstől. Sem az Ön, sem más állami intézmények felelősségét nem csökkenti Mihai Tudose lemondása!' - fogalmaz a dokumentum.

A levél rámutat arra, hogy az utóbbi időben a román sajtóban felerősödtek a magyarellenes szélsőséges hangok.

'Erkölcsi kötelességünk figyelmeztetni Önt, hogy a történelemben számos sajnálatos eseményre került sor a sajtóban terjesztett gyűlölet nyomán. Közeli példaként említhetjük Marosvásárhely 1990-es fekete napjai előtt a Cuvântul Liber napilap által terjesztett gyűlölet kampányt. (...) Az államfő kiállása döntő jelentőségű a béke és a stabilitás légkörének megteremtésében. Látjuk mindannyian, hogy a politikai válságok sora nem helyettesíti be a sikerélményeket, amelyre a románoknak szükségük lenne a gyulafehérvári nagygyűlés száz éves évfordulóján. Önre rendkívüli szerep hárul, hogy ezek a frusztrációk ne alakuljanak a nemzeti gyűlölet megnyilvánulásává' - írja a levélben.

'Az a tény, hogy elkötelezettek vagyunk Székelyföld autonómiája mellett, egyben azt is jelenti, hogy a romániai társadalom alapvető, demokratikus értékeihez is ragaszkodunk' - zárul az SZNT nyílt levele.
(Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS