2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Viorica Dăncilă miniszterelnökké való kinevezése ellen tiltakozott egy kisebb csoport a Cotroceni-palota előtt

2018. január 18. 09:21, utolsó frissítés: 09:29

Egy hozzávetőlegesen 15 személyből álló csoport tüntetett szerda este a Cotroceni-palota egyik bejárata előtt. Az akcióra a Facebookon toborozta a résztvevőket a Románia kezdeményezés (Iniţiativa România) nevet viselő szervezet, amely így kívánta kifejezni elégedetlenségét, amiért Klaus Johannis elfogadta a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelölését, és Viorica Dăncilát bízta meg kormányalakítással.


A tiltakozók azt mondták, az is elégedetlenséggel tölti el őket, hogy az államfő hónapok óta figyelmen kívül hagyja a civil társadalom, az Európai Bizottság, az Európa Tanács és az európai uniós tagállamok romániai nagyköveteinek arra irányuló igénylését, hogy kérje ki a Velencei Bizottság véleményezését az igazságszolgáltatási törvényeket módosító tervezetekkel kapcsolatban.A kezdeményező szervezet képviselői azt mondták, csalódást okozott nekik az elnök azzal, hogy elfogadta a PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) kormányfőjelöltjét, ugyanakkor nem értik, „miért nem tette meg azt a minimális erőfeszítést”, hogy szabja meg feltételként a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartását.

A tüntetés kevéssel 21 óra után kezdődött, és 45 percen át tartott, a tiltakozók „Miért?” és „Mikor kérjük ki a Velencei Bizottság véleményezését?” feliratú táblákkal vettek részt a megmozduláson. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS