2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kétszázhatvanhat férőhelyes parkolóházat épít a kolozsvári önkormányzat a Monostor negyedben

2018. január 18. 10:09, utolsó frissítés: 10:09

Összesen 25.2 millió lejbe kerül a Kalányos (Primăverii) utcai parkolóház felépítése. Az összeget – amely nem tartalmazza a hozzáadottérték-adót – januári rendes tanácsülésén szavazta meg a kolozsvári önkormányzat.

Az összesen ötszintes, 266 helyes parkolóház két földalatti szintből, földszintből és két emeleti szintből áll majd. Hét helyet a fogyatékkal élő autósoknak tartanak fenn, 42 hely a nagyméretű személygépkocsiknak lesz elkülönítve, további 27 helyet az elektromos autóknak szán az önkormányzat. A parkolóban egy 14 helyes biciklistandot is létesítenek.

A parkolóház megépülésével egyidejűleg a Kalányos utca és a Peana sétány közötti övezet rehabilitációjára is sor kerül. Az összesen 5547 négyzetméteres övezetet felújítása, parkosítása során fákat és cserjéket ültetnek, a helyszínen lesz játszótér és kültéri rendezvények számára alkalmas területet is kialakítanak.

A területet jelenleg 106 garázs foglalja el, amelyeket hamarosan lebontanak.

Oláh Emese alpolgármester elmondta, az önkormányzat igyekszik olyan projekteket megvalósítani, amelyek elősegítik a közterek észszerűbb felhasználását.

„A garázsbérlőknek el kell fogadniuk, hogy ez a megoldás a múlté. A Monostor negyed zsúfolt, nincs szabadidő eltöltésére alkalmas zöldövezet egy-egy sűrűbben beépített szegletében, például a Kalányos utca és környéke is ilyen.

A garázsok, amellett, hogy anakronisztikus elemek, indokolatlanul nagy helyet foglalnak el: két garázs alapterületén három autó is kényelmesen elfér. Az önkormányzat azonban inkább parkolóházak megépítésében gondolkodik.

A parkolóház a szabadtéri parkolókhoz képest is elegánsabb megoldás, hiszen viszonylag kis helyet foglal el, miközben a befogadókapacitása nagyobb. Mindenki nyer: a városkép a garázsok felszámolásával javul, eltűnnek a kocsik a tömbházak körül, megoldódnak a parkolási gondok és funkcionális zöldövezetnek is marad hely”, mondta az alpolgármester.

A projektet saját forrásaiból és egyéb lehívható támogatásból finanszírozza az önkormányzat. A parkolóháznak a munkálatok elindításától számított 18 hónapon belül kell elkészülnie. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS