2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székely zászlókkal tüntettek Sepsiszentgyörgyön

2018. január 18. 11:54, utolsó frissítés: 12:24

Az esős időjárás ellenére mintegy 150 személy gyűlt össze szerda délután Sepsiszentgyörgyön a Sepsiszéki Székely Tanács hívására, számolt be az eseményről a Sláger Rádió.

A Mihai Tudose volt miniszterelnök „akasztós” nyilatkozata ellen tiltakozók székely zászlókkal vonultak a város főterére.

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke „Tisztelt akasztottak erdeje” kezdetű beszédével, szólította meg a tiltakozókat. Gazda elmondta, hogy Mihai Tudose lemondásával okafogyottá válhatott volna a tüntetés, de azóta se kért senki bocsánatot senki a székely népet és székely zászlót gyalázó nyilatkozat miatt.

A Klaus Johannis államfőnek címzett petíciót Sánta Imre bikfalvi református lelkész olvasta fel:

„Eltelt egy hét azóta, hogy Románia miniszterelnöke, Mihai Tudose a székely zászló használatáért akasztással fenyegette meg a székelységet. Ezalatt a hét nap alatt, sem Ön, sem más állami intézmény nem határolódott el a nemzeti gyűlölködésre uszító kijelentéstől.

Sem az Ön, sem más állami intézmények felelősségét nem csökkenti Mihai Tudose lemondása! Önnek, Elnök Úr, különösen fontos szerep jut a romániai társadalmi béke megőrzésében.

Elégedetlenül állapítjuk meg az Ön passzivitását, a közönyét a székelység és a román többség közötti természetes légkör fenntartásában.

Az utóbbi időben a román sajtóban felerősödtek a magyarellenes szélsőséges hangok. Erkölcsi kötelességünk figyelmeztetni Önt, hogy a történelemben számos sajnálatos eseményre került sor a sajtóban terjesztett gyűlölet nyomán…

Látjuk mindannyian, hogy a politikai válságok sora nem helyettesíti be a sikerélményeket, amelyre a románoknak szükségük lenne a gyulafehérvári nagygyűlés száz éves évfordulóján.

Önre rendkívüli szerep hárul, hogy ezek a frusztrációk ne alakuljanak a nemzeti gyűlölet megnyilvánulásává. Az a tény, hogy elkötelezettek vagyunk Székelyföld autonómiája mellett, egyben azt is jelenti, hogy a romániai társadalom alapvető, demokratikus értékeihez is ragaszkodunk”, ez állt a sepsiszentgyörgyi tiltakozók petíciójában, amit eljuttatnak az államelnöknek, leadják a Kovászna megyei prefektúrán illetve eljuttatják a nemzetközi fórumoknak és sajtónak is.

A székely zászlós tiltakozás végén Kovács István unitárius lelkész mondott áldást.

A fél órás tüntetés végén a résztvevők elénekelték a magyar és székely himnuszokat, majd csendben távoztak. (Sláger Rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS