2021. aug. 4. szerdaDomonkos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor: az ellenzéki oldalon egyetlen olyan párt sincs, akivel érdemi párbeszédet lehetne folytatni

2018. január 18. 19:29, utolsó frissítés: 2018. január 19. 12:55

Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke rádióinterjút adott csütörtök délután a Marosvásárhelyi Rádió műsorában, amelyben elmondta, hogy mivel egy év alatt ez lesz a harmadik miniszterelnöke az országnak, ő úgy érzi, hogy a szociáldemokraták sem tudják, hogy mihez kezdjenek a kormányzással. Kelemen Hunor hozzátette, hogy ha a PSD így folytatja, akkor a 2020-as választásokig még lesz öt-hat miniszterelnöke az országnak. „Így nem lehet kormányozni”, szögezte le a pártelnök.


Kelemen elismételte, amit már korábban is mondott: mivel nem ismeri Viorica Dăncilăt ezért nem akar sem véleményt megfogalmazni, sem pedig előítéletekkel viseltetni a személye iránt. „A politikában a legfontosabbak a személyes tapasztalatok, nem pedig az, hogy bizonyos politikusokról mit mond a sajtó” - mondta.

Emlékeztetett rá, hogy Dăncilă egyike volt annak a két román politikusnak (a másik Victor Ponta), aki nyilvánosan elhatárolódott Mihai Tudosénak az akasztásos fenyegetőzésétől. Az, hogy milyen miniszterelnök lesz Dăncilă, azután fog kiderülni miután elkezdi a kormányzást.

Azzal kapcsolatban, hogy ilyen gyorsan megtörtént a kormányváltás Kelemen azt mondta, hogy tisztában kell lennie mindenkinek azzal a ténnyel, hogy a PSD-ALDE koalíciónak többsége van a parlament mindkét házában, olyan többsége, amelyet demokratikus választások útján szereztek meg, így érthető, hogy jelen helyzetben a köztársasági elnök nem akarta húzni az időt, még akkor sem ha nem igazán volt kedve kinevezni a koalíció jelöltjét.

„Johannisnak nem volt nagy mozgástere ebben a helyzetben", nyilatkozta a pártelnök. "Az ellenzék pedig hiába kérte az előrehozott választások kiírását mikor sem jelöltjük, sem pedig programjuk nem volt” - mondta. Trăian Băsescu jelöltjeiről pedig elmondta Kelemen Hunor, hogy a volt köztársasági elnök már annyiszor jelölte ezeket az embereket, hogy ő sem veszi komolyan ezt a jelölést. Ezt szerinte jól bizonyítja az, hogy egyik parlamenti párttal sem tárgyalt arról, hogy esetleg támogatnák-e a jelöltjeit.

A pártelnök szerint Dăncilăvel kapcsolatban akár lehet reménykedni abban, hogy változást hoz, mert „aki az EP-ben éveket töltött el, az sok mindent másképpen lát. (...) Sokat jelent a tapasztalat.”

Kelemen Hunort arról is kérdezték, hogy miért kellett távozni a Tudosenak? A pártelnök úgy véli, hogy Tudose egyszerre akart politikai háborút vívni a hatalomért, és kormányozni is, ezt pedig nem lehet egyszerre.

A jövőbeli tervekről annyit mondott, hogy február elején lesz a pártnak egy gyűlése, amelyen kiértékelik az elmúlt évet és leszögezik a jövőbeli terveket is. A pártelnök elmondta, hogy ő a román politikában, minden politikai párttal meg szeretné találni a közös hangot és a közös célokat.

Kelemen Hunor leszögezte, hogy pártja bizakodó, a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyében, tavaly ősszel már tárgyalt a köztársasági elnökkel, aki elmondta, hogyha a parlament elfogadja az alapításhoz szükséges törvényt, akkor ő alá fogja írni.

Kelemen Hunor válaszolt az RMDSZ-t ért kritikákra is, amelyek szerint a párt veszít a presztízséből, amiért „barátságos viszonyt ápol” a PSD-vel.

„Nekem a politikában fontosak az alternatívák. Lehet vitatkozni arról, hogy hogyan működjön a párt, de mindent érvekkel kell alátámasztani. A mostani parlamenti ellenzék eddig minden törvénytervezetünket elutasította és az ellenzéki oldalon jelenleg egy olyan párt sincs, amellyel érdemi párbeszédet lehetne folytatni” - fejtette ki.

A pártelnök a jövőben minden politikai párttól tiszteletet vár el, olyan tiszteletet, amelyet pártja is megad a többi pártnak. (marosvásárhelyi rádió )

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS