2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pénzügyminisztert és az ANAF vezetőjét is a szenátus gazdasági bizottsága elé hívta a testület elnöke

2018. január 19. 16:07, utolsó frissítés: 16:07

A szenátus gazdasági bizottsága elé hívta annak elnöke, Daniel Zamfir liberális párti honatya Ionuţ Mişa pénzügyminisztert és az adóhatóság (ANAF) elnökét, Mirela Călugăreanut.

A bizottság szóban forgó, keddre beütemezett ülésén a 2017/116-os sürgősségi kormányrendelet, a 2010/263-as törvény módosítása és az ANAF 2017/4140-es rendeletének hatásairól lesz szó.

Daniel Zamfir
pénteken arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a bizottság elé hívott Mişa pénzügyminisztertől azt kéri, „magyarázza el a 2017/116-os sürgősségi kormányrendelet értelmét, amely gyakorlatilag megsemmisíti a prevenciós törvény jótékony hatásait.”

A rendelet ugyanis egy prémiumalap létrehozását írja elő, és ezzel arra bátorítja az ANAF ellenőreit, hogy minél több büntetést rójanak ki a gazdasági szereplőkre, ezzel pedig éppen a prevenciós törvény jótékony hatásait semmisíti meg, érvel Zamfir.

Az ANAF vezetőjének azt kell elmagyaráznia a szenátus gazdasági bizottsága előtt, hogy 'miként kell alkalmazni a 600-as típusnyomtatványt, ugyanis leírhatatlan káosz keletkezett az adóhivataloknál, és a káoszon felül az emberek még idézéseket is kaptak, amelyben arról értesülnek, hogy 2012-ig visszamenőleg ki kell fizetniük az egésszségbiztosításaikat.”

Azok a magánszemélyek, akiknek a nem fizetésből származó bevételük 2017-ben meghaladta a minimálbér tizenkétszeresét (12 x 1.900 lej, tehát a 22.800 lejt), azoknak az adóhivatalnál ki kell tölteniük a 600-as űrlapot.

A keddi bizottsági ülésen részt vesz majd a román kereskedelmi és iparkamara, a kis- és középvállalkozások országos tanácsa és a Románia Fejlesztéséért Koalíció képviselője is.

Zamfir szerint a kezdeményezés nem kimondottan ellenzéki jellegű, nem a jobb- vagy baloldaltól függ, hanem olyan intézkedésekkel kapcsolatos, amelyek minden szabadfoglalkozásút negatívan érintenek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS