2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezrek tüntetnek Bukarestben

2018. január 20. 19:06, utolsó frissítés: 2018. január 21. 12:24

Több ezren tiltakoznak a bukaresti Egyetem téren az igazságügyi törvények módosítása ellen. A Hotnews élő közvetítése szerint 18 óra 30 perckor nagyjából 15 ezer ember lehetett kint a téren, de a tudósítás szerint folyamatosan növekszik a számuk. A tudósítás arról is beszámol, hogy minden korosztály képviselteti magát a megmozduláson, a kamaszoktól egészen az idősekig. Korábbi hírek szerint a nap folyamán az ország minden részéből érkeztek tüntetők, a tudósítás aradi, szatmári, konstancai és pitești-i tüntetőket említ, de biztosan vannak Kolozsvárról és Marosvásárhelyről is.

A Hotnews szerint Vlad Voiculescu, a Cioloș-kormány egészségügyi minisztere is kint van a téren.

A sípokkal, dobokkal, zászlókkal felszerelkezett tüntetők "Mindannyian az igazságszolgáltatásért", "#Rezist", "A lopás és az ostobaság vezeti az országot" feliratú táblákat tartanak a kezükben, és PSD-ellenes rigmusokat skandálnak.Kezdetben az Egyetem tér két oldalán, a járdán gyülekeztek a tiltakozók, majd áttörték a csendőrség által elhelyezett védőkerítést, és az úttestet is elfoglalták. Az Egyetem téri aluljáró felől érkező tüntetők összetűzésbe is keveredtek a csendőrökkel, amikor próbáltak kijutni az aluljáróból.

A fővárosi csendőrség tájékoztatása szerint lovas csendőrök is vannak a helyszínen, hogy szükség esetén közbelépjenek.(agerpres/hírszerk.)

UPDATE: Több ezren vonultak utcára szombaton este az ország nagyobb városaiban is az igazságügyi törvények módosítása ellen tiltakozva. 19 órakor Kolozsváron kétezren tüntettek, PSD- és kormányellenes rigmusokat skandálva.

Temesváron háromezren vonultak utcára, Nagyszebenben néhány százan gyűltek össze, Brassóban kétszázan tüntetnek a prefektúra épülete előtt, és folyamatosan bővül a tömeg.

Emellett Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Besztercén, Nagybányán, Zilahon, Iaşi-ban, Galacon és Botoşani-ban is tüntetések zajlanak.

A Hotnews közvetítése szerint Bukarestben közben 19 óra 30 percre 40 ezresre duzzadt a tömeg, és még mindig jönnek. Az összehasonlításuk szerint sokkal többen vesznek most részt a szombati megmozduláson, mint amennyien 2015-ben a Colectiv-tragédia után kimentek az utcára a Ponta-kormány lemondását kérni. Az összegyűlt tömeg közben elindult a parlament épülete felé.(agerpres/hírszerk.)

UPDATE 2: Ellenőrzőpontokat állított fel a csendőrség a bukaresti Egyetem tér körül, miután a tüntetők között egyik férfinál botot és láncot találtak. A csendőrség Facebook-bejegyzésben közölte, a nagyszámú résztvevővel zajló eseményeken gyakran rendelnek el ilyen intézkedéseket, amelyek mindig hatékonyaknak bizonyulnak, hiszen sokszor előfordult, hogy késeket, láncokat vagy egyéb olyan tárgyakat találtak bizonyos személyeknél, amelyekkel súlyos sérüléseket okozhattak volna másoknak.

Az est folyamán egyik tüntetőnél játékpisztolyt találtak, és bekísérték a rendőrségre. Az eset kapcsán a csendőrség megjegyzi, a tárgy azért volt veszélyes, mert pánikot kelthetett volna, ami "nehezen belátható következményekkel járó tolongáshoz vezethet".

A Hotnews becslése szerint a tömeg 21 órára már 70 ezresre duzzadhatott. Arról is beszámoltak, hogy a parlament épülete előtti Alkotmány tér teljesen megtelt.A parlament épülete előtt a tüntetők "Tolvajok, tolvajok" skandálással fejezték ki megvetésüket a politikusok iránt, majd telefonjaik fényét egyszerre felgyújtva jelezték, hogy éberségük nem lankad, továbbra is figyelik a hatalmon lévők minden mozdulatát. Pénzügyminisztérium épületére lézerrel PSD, a vörös pestis feliratot vetítették ki.

A bukaresti tüntetők 21 óra után rendbontás nélkül elkezdtek szétszéledni.

A fővárosi megmozduláson részt vett Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ korábbi Kolozs megyei szenátora is. Eckstein-Kovács Kolozsvárról buszt is szervezett a bukaresti tiltakozásra.A legutóbbi információk szerint Iași-ban nagyjából 3500 ember, Temesváron és Kolozsváron körülbelül 5000 ember ment ki az utcákra (A Digi24 becslése szerint akár 10 ezer ember is lehet az utcán Kolozsváron). Nagyszebenben 4000 ember tiltakozik a Hotnews becslése szerint. Craiovában nagyjából 200 ember lent kint a korrupcióellenes tüntetésen, míg Konstancán 300 személyről szólnak a hírek. Besztercén 500 ember tüntetett a PSD ellen. A Digi24 úgy tudja, hogy Brassóban és Nagyváradon is kiment nagyjából 1000-1000 személy demonstrálni. (agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS