2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Akár 70 000-en is tüntethettek szombat este

2018. január 21. 12:29, utolsó frissítés: 12:43

Több tízezren (egzes médiumok szerint akár 70 00-en is) tüntettek szombat este Bukarestben és az ország nagyobb városaiban az igazságügyi törvények módosítása és a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen.

A fővárosban 18 órakor kezdődött a demonstráció az Egyetem téren, ahonnan később a parlament épülete elé vonultak a tiltakozók. Itt a több tízezres tömeg tagjai egyszerre gyújtották fel telefonjuk fényét (részletesebb beszámoló itt)A sípokkal, dobokkal és zászlókkal felszerelkezett tiltakozók a tüntetés alatt a kormánykoalíció és ennek vezetői elleni jelszavakat skandáltak, és előrehozott választások kiírását követelték. Az eseményeket az Euronews is közvetítette:Hasonló megmozdulások zajlottak az ország nagyobb városaiban is: Kolozsváron csaknem tízezren, Temesváron ötezren, Nagyszebenben négyezren, Iaşi-ban háromezren, Brassóban, Nagybányán és Galacon ezren vonultak utcára.

Kisebb tüntetésekre került sor továbbá Marosvásárhelyen, Besztercén, Aradon, Szatmárnémetiben, Zilahon, Resicabányán, Craiován, Konstancán és Botoşani-ban is.

Ellenőrzőpontokat állított fel a csendőrség a bukaresti Egyetem tér körül, miután a tüntetők között egyik férfinél botot és láncot találtak. Továbbá egy másik tüntetőnél játékpisztolyt találtak, és bekísérték a rendőrségre. Az eset kapcsán a csendőrség megjegyzi, a tárgy azért volt veszélyes, mert pánikot kelthetett volna, ami "nehezen belátható következményekkel járó tolongáshoz vezethet".Összetűzésekre is sor került, amely során filmre vették, amint egy csendőr megüt egy tüntetőt. Georgian Enache, a bukaresti csendőrség szóvivője szerint épp elemzik a felvételt, hogy döntést hozhassanak az ügyben. Enache szerint a csendőr elvesztette a fejét a kordonokat áttörni készülő tömeg láttán és ezért cselekedett a felvételen látható módon, azonban figyelmeztetett, hogy egyetlen csendőr elszigetelt cselekedete volt ez, amelyből nem lehet általánosítani a csendőrség egészére.A rendőrség több más fegyvert is lefoglalt, amit a tüntetőknél találtak.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS