2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Három trichinellával fertőzött személyt kezelnek a székelyudvarhelyi kórházban

2018. január 22. 12:28, utolsó frissítés: 12:30

Három személyt kezelnek a székelyudvarhelyi kórházban és további öt személy ambulatorikus kezelést kap, miután trichinellával fertőzött sertéshúst fogyasztottak, tájékoztat Lukács Antal, a kórház menedzsere.

Dr. Püsök László, a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szóvivője hétfőn az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a fertőzés három, egymással rokonságban álló etédi családnál jelentkezett, miután valamennyien fogyasztottak a 2017. december 15-én levágott disznó húsából.

A páciensek néhány nappal ezelőtt lázzal, izomfájdalommal és emésztési problémákkal jelentkeztek a székelyudvarhelyi városi kórházban.

Egy 76 és egy 67 éves nőt, illetve egy 48 éves férfit beutaltak a kórház fertőző osztályára, öten ambulatorikus kezelést kapnak.

A DSVSA szóvivője elmondta: a húst csak megfüstölték, mielőtt elfogyasztották volna, a trichinella pedig 60 Celsius-fok alatt nem pusztul el.

A laboreredmények egyértelműen kimutatták a trichinella jelenlétét, 50 kilogramm húst elkoboztak és megsemmisítenek.

Az idézett forrás szerint az illető portán november 30-án és december 10-én is vágtak sertést, ezek trichinella-vizsgálata negatív eredményt adott.

Dr. Püsök azt ajánlja, hogy minden levágott sertés húsát meg kell vizsgáltatni, és felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben az állat szerepelt az országos adatbázisban, a gazdának kártérítést adnak. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS