2020. aug. 11. keddTiborc, Zsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányossági kifogást emelt az USR az igazságügyi törvények ellen

2018. január 22. 15:46, utolsó frissítés: 15:46

Óvást nyújtott be hétfőn az alkotmánybírósághoz a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az igazságügyi törvények módosítása ellen, arra hivatkozva, hogy a tervezetek „aláaknázzák a romániai bírák függetlenségét”.

Hétfői közleményében az USR arról tájékoztatja az Agerpres hírügynökséget, hogy az óvást a 27 USR-s képviselő mellett 16-an a Népi Mozgalom Párt (PMP), hárman a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői közül is aláírták, valamint négy független törvényhozó is csatlakozott a beadványhoz.

Dan Barna, az USR elnöke úgy nyilatkozott: az ellenzéknek „minden eszközzel meg kell akadályoznia a mérgező koalíció arra irányuló törekvését, hogy a teljes államhatalmat magához ragadja”.

Az USR jogászai a Legfelsőbb Bíróság és a Nemzeti Liberális Párt érvei mellett újabb olyan részleteket találtak az igazságügyi törvényeket módosító tervezetben, amelyeket alkotmányellenesnek tartanak.

Többek közt arra hivatkoznak, hogy a jogszabályokat a kétkamarás törvényhozás elve megsértésével fogadták el, és hogy azok sértik a Romániának az EU-hoz való csatlakozásakor tett vállalásokat.

Az USR azzal, hogy alkotmányossági kifogást emelt az igazságügyi törvények „PSD-ALDE- RMDSZ változata” ellen, késlelteti azok hatályba lépését, teszi hozzá a közlemény.

A dokumentum már a tavaly év végén elkészült, de az USR akkor még nem nyújthatta be, mert nem gyűjtötte össze a szükséges számú aláírást (50 képviselő vagy 25 szenátor).

A közlemény azt is leszögezi, hogy az alkotmánybíróság többször kinyilvánított döntése értelmében egy törvény ellen alkotmányossági óvást lehet benyújtani annak parlamenti megszavazásától kezdve mindaddig, amíg az államfő ki nem hirdeti. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS