2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Valószínűleg január 29-én fog dönteni az RMDSZ, hogy támogatja-e az új kormány beiktatását

2018. január 22. 18:01, utolsó frissítés: 18:01

Valószínűleg, január 29-én, közös frakcióülésen dönti el az RMDSZ, hogy támogatja vagy sem az új kormány beiktatását – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök egy hétfői, nagyváradi sajtótájékoztatón. Rámutatott: addig Viorica Dăncilă kinevezett miniszterelnök-jelölttel is találkozik a Szövetség, akinek meghallgatja a terveit, felteszi kérdéseit is.

Amíg nem ismerjük a miniszterek neveit, azt, hogy milyen programmal készül a kormánykoalíció, hiba lenne elköteleződni egyik vagy másik oldal mellett. Sem igent, sem nemet nem tudunk mondani – nyomatékosított az RMDSZ elnöke
A PSD-ALDE koalíciónak ma parlamenti többsége van, ez a többség pedig elegendő az új kormány beiktatásához. A koalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodás semmire sem kötelezi a Szövetséget – ez csak olyan témákra, tervezetekre terjed ki, amelyekről a politikai alakulatok előzetesen egyeztettek. „Demokrataként elfogadom a 2016-os parlamenti választás eredményeit. Akkor a többség úgy döntött, hogy a szociáldemokratáknak szavaz bizalmat a kormányzáshoz” – tette hozzá a szövetségi elnök. Meggyőződése, értelmes, megfontolt javaslattal kellett volna érkezniük azoknak a politikai pártoknak, amelyek előrehozott választásokról beszéltek, vagy amelyek az új kormányfő személyében mindenki mást láttak volna, csak nem a PSD jelöltjét. Ehelyett csak üres demagógiával lehetett találkozni.

„Azt ma nem tudom, hogy jobb vagy rosszabb kormánya lesz Romániának. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a kormány kormányozzon is. Az elmúlt időszak egyfajta politikai instabilitást mutat külföld fele is, ami nem jó. 2018 komplikált év, Romániának a 2019-es európai uniós elnökségre is fel kellett volna már készülnie, de ez még nem történt meg” – értékelt a sajtótájékoztatón Kelemen Hunor.

Mihai Tudose kijelentéseiről elmondta: az RMDSZ-nek egyértelmű volt az álláspontja, az Európai Unióban nem maradhat tisztségében egy olyan magas beosztású politikus, aki hasonlókat állít. A Szövetség mindmáig elvárja, hogy a román politikai pártok vezetői elhatárolódjanak a volt miniszterelnöktől: ha ez nem történik meg, csak találgatni lehet, hogy egyetértenek vele, vagy pedig félnek. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS