2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarellenes kijelentések miatt büntették meg a B1 csatornát

2018. január 22. 19:13, utolsó frissítés: 19:13

AMikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése nyomán január 16-án 12 500 lej értékű összegre büntette az Országos Audiovizuális Tanács a B1 televíziót, a Lumea lui Banciu, azaz Banciu világa című műsor 2017. július 23-i és augusztus 31-i adásaiban elhangzott magyarellenes nyilatkozatok miatt. Az első műsor témája az államelnök székelyföldi látogatása volt, míg a második adásban a székelyudvarhelyi miccs-botrány volt napirenden. Radu Banciu műsorvezető mindkét műsorban az erdélyi magyarok ellen uszított, sértő hangnemben beszélt az erdélyi magyar közösségről és annak tagjairól, retorikája kimerítette az idegengyűlölet és magyarellenesség fogalmát.

A jogvédő szervezet egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a műsorvezető veszélyforrásként beszélt a magyar kisebbségről. Az említett műsorban Banciu továbbá azt javasolta, hogy az etnikumközi konfliktusok feloldása érdekében szegregálni kellene a magyar közösséget.

Benkő Erika, a jogvédő szervezet vezetője üdvözölte az Audiovizuális Tanács döntését: „Határozottan és egyértelműen kell fellépnünk minden olyan magyarellenes kijelentés kapcsán, mely a közösségünk tagjait sérti, méltóságában alázza meg. Ez esetben szegregációval fenyegettek bennünket, nem volt kérdés, hogy határozott lépéseket teszünk ez ügyben. Ez a döntés világos jelzés a központi tévéknek arra nézve, hogy a magyar közösséget tiszteletben kell tartaniuk és nem uszíthatnak ellenünk. Hasonlóképpen fogunk eljárni a továbbiakban is minden olyan esetben, amikor a közösségünket vagy közösségünk tagjait hasonló atrocitások érik.”

A televízió a döntést a Közigazgatási Bíróságon támadhatja meg. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS