2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tăriceanu: Dăncilănak csak egyfajta adminisztrátori szerepet kell majd betöltenie miniszterelnökként

2018. január 23. 09:17, utolsó frissítés: 09:17

A leendő kormányfőnek inkább adminisztrátori szerepe lesz, jelentette ki hétfőn este az Antena 3 televíziócsatornának adott interjúban Călin Popescu-Tăriceanu.


A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke kifejtette: a koalíció abban a helyzetben van, hogy nem tölthet be miniszterelnöki funkciót annak a pártnak a vezetője, amely megnyerte a választásokat, azaz Liviu Dragnea PSD-elnök.

A kormányfőnek ezért egyfajta adminisztrátori szerepet kell betöltenie, ezért esett a választásuk Viorica Dăncilára , jelentette ki Tăriceanu, hozzátéve, hogy ezt az előző két miniszterelnöknek is meg kellett volna értenie.

Az ALDE elnöke úgy fogalmazott: az adminisztrátor kifejezést nem pejoratív felhanggal használja, de a kormányfő {a parlamenti többségtől kap megbízást arra, hogy teljesítse azt a kormányprogramot, amelyet a háta mögött lévő parlamenti képviselők és pártok támogatnak.

Őt (a kormányfőt - sz.m.) nem az állampolgárok választották meg, nem vett részt a választásokon, hogy legitimitása legyen a kormány vezetésére. (...) Nem az ő kormánya.

A kormány annak a többségnek a kifejeződése, amelyet a parlamentben birtoklunk a PSD és az ALDE közti koalíció eredményeképpen”, fejtegette a szenátusi elnök az Antena 3 műsorában.

Tăriceanu azt mondta: a miniszterelnöknek be kell váltania a PSD és az ALDE által a választási kampányban tett ígéreteket, és ehhez nem elégséges egy ember, hanem „nagyon sokat számít az őt körülvevő csapat, a miniszterek és a tanácsosok.” (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS