2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Noua Dreapta szerint majd a Marson kapunk autonómiát

2018. január 23. 14:56, utolsó frissítés: 14:59

Az erdélyi magyar pártok január elején elfogadott közös autonómianyilatkozata és az ehhez nyújtott állítólagos anyaországi támogatás ellen tüntetett az Új Jobboldal (ND) nevű román szervezet kedden a bukaresti magyar nagykövetség épülete előtt.

A magát euroszkeptikus, keresztény és nacionalista mozgalomként meghatározó, a román sajtóban szélsőjobboldaliként, illetve ultranacionalistaként emlegetett ND - bejelentett és a hatóságok által jóváhagyott - megmozdulásán a tüntetők létszáma nem haladta meg a rendfenntartókét.

Forrás:nouadreapta.org

A demonstráció mintegy 15-20 résztvevője román zászlókkal és „Autonómiát majd a Marson, vagy távolabb kaptok” feliratú táblákkal érkezett, majd némán felsorakozott a külképviselettel szembeni járdán.

Elmondásuk szerint provokációnak tartják, hogy a román állampolgárságú magyarok politikai képviselői autonómia-követelésekkel próbálják „beárnyékolni” a centenáriumát ünneplő Románia örömét, az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat századik évfordulóját.

Meggyőződésük, hogy mindez „budapesti politikai tényezők” védnökségével és irányításával történik.

Az ND a tüntetési felhívásban amiatt is tiltakozott, hogy Románia budapesti nagykövetségének bejáratát több mint tíz nappal ezelőtt székely zászlóval takarták le a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái. A román szervezet akciója feltehetően erre volt válaszlépés.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke január 8-án írt alá Kolozsváron közös nyilatkozatot, amelyben megerősítették az általuk képviselt közösség autonómiaigényét.

A román többségi társadalomhoz intézetet párbeszéd-felhívásuk valamennyi román párt részéről merev elutasításba ütközött, az azóta lemondatott Mihai Tudose volt román kormányfő pedig - egy zászlóállításra utaló hasonlat révén - áttételesen akasztással fenyegette meg az autonómiát igénylő erdélyi magyarokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS