2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tankönyvek megírásának és illusztrálásának a támogatására írt ki pályázatot az RMDSZ

2018. január 23. 19:01, utolsó frissítés: 19:01

Tankönyvek megírásának és illusztrálásának támogatására írt ki pályázatot a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), és azt tervezi, hogy ezt minden évben megismétli - közölte kedden az RMDSZ hírlevele.


A szövetség elsőként azoknak az 1-5. osztályos tankönyveknek a megírását ösztönzi, amelyek a magyar nyelvű oktatásban sajátosan tanított tantárgyakhoz tartoznak: ilyen a román nyelv és irodalom, a magyar nyelv és irodalom, a magyarság történelme, a zene és a vallás. A tantárgyreform a következő tanévtől eléri a 6. osztályt, és ebben az esetben nemcsak a sajátos tantárgyak tankönyveit támogatják, hanem minden tantárgy könyvét. A támogatás összege legfeljebb 7000 lej tankönyvenként.

A támogatást az teszi szükségessé, hogy a kormány átszervezte a tankönyvkiadást, és immár nem az egyes szerzőket felkaroló kiadók versenyeznek az állami finanszírozásért, hanem maguk a szerzők. Az RMDSZ saját pályázatának első fordulója azoknak szól, akik már elkészítették a szükséges szövegeket, illusztrációkat, szemléltetőket, de az új rendszerben kiadó nélkül maradtak, és egyénileg kell pályázniuk a minisztériumhoz a tankönyvek elfogadásáért.

„Azt akarjuk, hogy ezek a szerzők, szakmai műhelyek jelentkezzenek az állam által kiírt, tavaszi megmérettetésre, aminek közeleg a határideje, hiszen kész vagy majdnem kész tankönyveik vannak, miközben az egyes kiadók – mivel nem vesznek már részt a tankönyvek gondozásában – nem tudják őket tovább felkarolni” – hangsúlyozta a kiírás kapcsán Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke. Hozzátette: az RMDSZ ezért hirdette meg a maga pályázatát, hogy ösztönözze, honorálja, segítse a szerzőket a kötetek véglegesítésében, a minisztériumi megmérettetésben.

A pályázat kidolgozásában és lebonyolításában az RMDSZ oktatásért felelős szakértői és politikusai a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ) működnek együtt. A pályázat itt érhető el. (mti/közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS