2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dan Barna: Az Európai Bizottság figyelmeztető jelzést adott Romániának

2018. január 24. 17:17, utolsó frissítés: 17:17

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna szerint az Európai Bizottság által szerdán kiadott állásfoglalás „figyelmeztető jelzés”, hogy az „igazságszolgáltatással kapcsolatos visszaélések veszélyeztetik az ország viszonyát az Európai Unióval és annak demokratikus értékeivel”.

„A mai brüsszeli üzenet ráerősít a román társadalom által az utóbbi egy évben megfogalmazott üzenetekre (...), amelyek szerint a jogállamiság nem lehet opcionális elem Liviu Dragnea számára. (...)

Ez az üzenet megerősíti, hogy európai uniós szerepünk megőrzése érdekében a jogállam alapelvei nem képezhetik alku tárgyát, valamint hogy mindaz, amit a jelenlegi hatalom tesz, szakítást jelent az Európai Unióval és annak értékeivel”, nyilatkozta Barna az Agerpres hírügynökségnek.

Az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jean-Claude Juncker és Frans Timmermans első alelnök közös nyilatkozatban közölte szerdán, hogy az EB
aggodalommal figyeli a romániai fejleményeket, és az igazságügyi törvények módosításainak újragondolására kéri a parlamentet.

„Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus fokozatos megszüntetésének egyik alapvető feltétele az ennek keretében eddig történt előrelépés visszafordíthatatlansága”, mutat rá a dokumentum, amelyben felkérik a román parlamentet, gondolja újra az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos eddigi kezdeményezéseket, és a bizottság ajánlásainak megfelelően konzultáljon az érintettekkel, minél szélesebb körű megállapodásra törekedve. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS