2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea és Tăriceanu szerint az Európai Bizottságot tévesen tájékoztatták az igazságügyi törvények vitájának átláthatóságát illetően

2018. január 25. 09:14, utolsó frissítés: 09:29

Közös levélben válaszolt Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök és a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) vezető Călin Popescu-Tăriceanu az Európai Bizottság által a romániai igazságszolgáltatás helyzete kapcsán megfogalmazott állásfoglalásra.

A képviselőház, illetve a szenátus elnöke levelében aggodalmának ad hangot azzal kapcsolatban, hogy Jean Claude Junker EB-elnököt és Frans Timmermans első alelnököt tévesen tájékoztatták az igazságügyi törvények vitájának átláthatóságát illetően.

Dragnea şi Tăriceanu levelében rámutat, az igazsági törvényeket módosító jogszabályok szövegét az alkotmány előírásai, valamint az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében megfogalmazott EB-ajánlások figyelembe vételével dolgozták ki, és az ezekkel kapcsolatos vita, amelynek során mind a szakmai szervezetek, mind a civil társadalom képviselőivel konzultáltak, jóval azelőtt elkezdődött, hogy a tervezetek a parlament elé kerültek volna.

„Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy a tervezetek parlamenti vitája négy hónapon át tartott, és élőben közvetítették azt a képviselőház honlapján, lehetőséget teremtve az érdekeltek számára, hogy meghallgathassák az érveket, és végigkövethessék a módosító javaslatokról szóló szavazást”, áll a levélben.

A két házelnök azt is kiemeli, hogy a három igazságügyi törvénnyel kapcsolatban elfogadott, összesen 316 módosító javaslat közül 229-et a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) terjesztett elő, a többi pedig szinte kivétel nélkül a bírák és ügyészek szakmai szervezetei részéről érkezett vagy ezek is támogatták.

„Nagy részüket az ellenzéki pártok is támogatták, és többtucatnyi olyan módosító javaslat volt, amelyek elfogadásáról egyöntetű szavazással döntöttek a résztvevők”, mutat még rá a dokumentum.

Tăriceanu és Dragnea azt is hangsúlyozza levelében, hogy a három törvény alkotmányossági vizsgálata folyamatban van, és elvárták volna, hogy az Európai Bizottság csak azután foglaljon állást ezek kapcsán, hogy az alkotmánybíróság dönt róluk.

A két házelnök ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az EB jelenlegi mandátuma alatt megszűnik a román igazságszolgáltatás uniós megfigyelése, az MCV.

„Nyíltak vagyunk a minél szorosabb, de mindenképpen igazságon és korrekt tájékoztatáson alapuló együttműködésre, amely a jogállamiság megerősítésének szilárd alapjául szolgálhat, az állampolgárok alapvető jogainak és szabadságainak betartása mellett”, fogalmaz a levél.

Jean-Claude Juncker és Frans Timmermans közös nyilatkozatban közölte szerdán, hogy az EB aggodalommal figyeli a romániai fejleményeket, és az igazságügyi törvények módosításainak újragondolására kéri a parlamentet.

„Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus fokozatos megszüntetésének egyik alapvető feltétele az ennek keretében eddig történt előrelépés visszafordíthatatlansága”, mutat rá a dokumentum, amelyben felkérik a román parlamentet, gondolja újra az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos eddigi kezdeményezéseket, és a bizottság ajánlásainak megfelelően konzultáljon az érintettekkel, minél szélesebb körű megállapodásra törekedve. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS