2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kormány ösztöndíjprogramot indít az Ukrajnában anyanyelvükön tanuló román diákoknak

2018. január 25. 15:53, utolsó frissítés: 15:57

Románia ösztöndíjakat nyújt az Ukrajnában anyanyelvükön tanuló román diákok számára, tanáraiknak pedig ingyenes romániai továbbképzést biztosít, erről csütörtöki ülésén fogadott el határozatot a bukaresti kormány.

A külhoni románok minisztériuma (MRP) az első szakaszban ezer tanulmányi ösztöndíjat nyújt havi kétszáz lej értékben a kiváló eredményekkel rendelkező, ukrajnai állandó lakhellyel rendelkező, az ukrajnai közoktatásban - részben vagy minden tantárgyat - román tannyelven tanuló diákok számára.

A MRP továbbá háromszáz ukrajnai román iskolában oktató tanárnak fizeti a romániai továbbképzés költségeit: ez utóbbi programot a kolozsvári, szucsávai, jászvásári és galaci tudományegyetemeken szervezik meg.

A továbbképzésre magukat román identitásúnak valló, ukrajnai munkahellyel rendelkező tanárok pályázhatnak. Kiválasztásukban az ukrajnai román szervezetek fogják támogatni a romániai egyetemeket.

A csütörtökön elfogadott határozattal a bukaresti kormány biztosítani akarja az Ukrajnában élő románok jogát nyelvi identitásuk megőrzéséhez, ezt pedig az anyanyelvű oktatás támogatásával szándékszik elérni - zárult a román kormányközlemény.

Az ukrajnai Csernyivci megyében a román oktatási tárca adatai szerint 63 román tannyelvű iskola működik, ezek közül 3 gimnáziumban és 19 elemi iskolában ukrán tannyelvű osztályok is vannak. Kárpátalján további 12 önálló anyanyelvű iskolája van a román közösségnek.

A külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnában 400 ezer román él. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS