2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt Neagu Djuvara történész

2018. január 25. 16:29, utolsó frissítés: 17:40

Elhunyt csütörtökön Neagu Djuvara jogász, diplomata és történész. A hírt a családhoz közeli források megerősítették az Agerpres hírügynökségnek.

Neagu Djuvara 1916 augusztusában született gazdag bojárcsaládban Bukarestben, a párizsi Sorbonne-on végezte a felsőfokú tanulmányait. Harcolt a második világháborúban, melynek végén diplomáciai futárként Stockholmba küldték, ezzel kezdődött évtizedekig tartó emigrációja a Szabad Európa Rádió újságírójaként. Hosszú évtizedekig élt Franciaországban és Nigerben, Romániába csak az 1989-es változások után tért vissza. 1991-1998 között a Bukaresti Egyetem professzora volt.

A történészt 2012-ben a Bukaresti Egyetem, majd még ugyanabban az évben a galaci Alsó-Dunai Egyetem is díszdoktori címmel tüntette ki.

Századik életévének betöltésekor, 2016 augusztusában Bukarest díszpolgárává avatták a román kultúra és történetírás terén kifejtett tevékenységéért. Szintén századik születésnapja évében megkapta a Románia Csillaga Érdemrend lovagi fokozatát.

Számos kötet szerzője. A nagyközönség előtt a legismertebb és legnépszerűbb munkája talán A románok rövid története című könyve, amely valóságos fordulatot jelentett az 1989 utáni román történetírásban. A könyvet magyar fordításában a Koinónia Könyvkiadó adta ki 2010-ben. Szintén az említett kiadó gondozásában jelent meg 2017-ben a történetírás objektivitásával foglalkozó Lehet-e igaz a történetírás? című munkája.

Neagu Djuvara kórházban halt meg, 101 éves korában. (agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS