2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európai Unió Bírósága elé idézi Romániát az Európai Bizottság

2018. január 25. 16:35, utolsó frissítés: 16:35

Az Európai Unió Bírósága elé idézi Romániát az Európai Bizottság (EB) a kőolajkészletekről szóló, 2009/119-es irányelv alkalmazásának elmulasztása miatt.

Az EB csütörtöki közleménye rámutat, a kőolajkészletekről szóló irányelv értelmében a tagállamoknak - az EU kőolajellátásának biztonsága érdekében - biztosítaniuk kell a minimális kőolaj- és/vagy kőolajtermék-készletek fenntartását.

Az Európai Bizottság 2015. november 20-án felhívta Románia figyelmét azon kötelezettségére, hogy súlyos ellátási zavar esetén bevethető vészhelyzeti eljárásokkal és készenléti tervvel kell rendelkeznie, továbbá világos és egyértelmű keretet kell teremtenie a rendszerüzemeltetők számára arról, hogy a készletezésre vonatkozó kötelezettségeiket átruházhassák más gazdasági szereplőkre - áll a közleményben.

Az EB ugyanakkor azt is felvetette, hogy a román jogszabályok tiltják az olajkészletek biztosítékként, azaz a hitel biztosítására kínált eszközként való felhasználását, ami megnehezítheti a gazdasági szereplők számára a készletek tartására vonatkozó kötelezettségük teljesítését.

Mivel Románia nem válaszolt ezekre az aggályokra, a Bizottság 2016. november 18-án elküldte erről szóló véleményezését indoklással együtt, most pedig úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé terjeszti Románia ügyét, fogalmaz a közlemény. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS