2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea közölte, hogy ismertetni fog a napokban egy „hazugságot”

2018. január 26. 13:00, utolsó frissítés: 14:03

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök közölte, ismertetni fog a napokban egy „hazugságot”, amelyet hivatalos úton közvetítettek Romániából az Európai Bizottságnak (EB).

Azt kérdezték Dragneától az újságírók a PSD országos végrehajtó bizottságának pénteki ülése előtt, miként vélekedik az EB figyelmeztetéseiről, illetve arról, hogy az európai hivatalosságok közölték, kellőképpen tájékozottak a romániai helyzettel kapcsolatban.

„Ez nagyon jó. Mi a napokban ismertetni fogunk egy hazugságot, amelyet hivatalos úton közvetítettek innen, és úgy gondoljuk, jó, ha tudnak róla. Úgy vélem, számunkra és a Bizottság számára is fontos, hogy az igazságon és korrekt tájékoztatáson alapuló kapcsolatunk legyen”, fogalmazott Dragnea.

A pártelnök hozzátette, nem tudja, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében készülő újabb jelentésbe belefoglalják-e majd a Románia és az EB között az igazságügyi törvények, a Büntető törvénykönyv módosításai és a büntetőügyes miniszterek kapcsán adódott nézeteltéréseket.

Jean-Claude Juncker EB-elnök és Frans Timmermans első alelnök közös nyilatkozatban közölte szerdán, hogy az EB aggodalommal figyeli a romániai fejleményeket, és az igazságügyi törvények módosításainak újbóli megfontolására kéri a parlamentet.

„Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus fokozatos megszüntetésének egyik alapvető feltétele az ennek keretében eddig történt előrelépés visszafordíthatatlansága”, mutat rá a dokumentum, amelyben felkérik a román parlamentet, gondolja újra az igazságügyi törvényekkel kapcsolatos eddigi kezdeményezéseket, és a bizottság ajánlásainak megfelelően konzultáljon az érintettekkel, minél szélesebb körű megállapodásra törekedve.

Liviu Dragnea képviselőházi és Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök közös levélben válaszolt az EB-hivatalosságok nyilatkozatára, hangsúlyozva, hogy Junckert és Timmermanst tévesen tájékoztatták az igazságügyi törvények vitájának átláthatóságát illetően. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS