2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2005-ben kezdik privatizálni a CEC-et

2004. április 15. 12:11, utolsó frissítés: 14:04

A Takarékpénztár (CEC) privatizációját 2005 márciusában hirdethetik meg, a magánosítási tanácsadót idén szeptemberig kell kiválasztani. A CEC privatizációs menetrendjét ebben a hónapban véglegesítik, május végéig pedig meghirdetik a pályázatot a privatizációs tanácsadó alkalmazására.

A 2004. október–2005. január közötti időszakban a tanácsadó felméri a takarékpénztár helyzetét, és megvalósíthatósági tanulmányt készít. A tervek szerint a kormány jövő februárban hagyná jóvá a privatizációs stratégiát. A pénzügyminisztérium és a nemzeti bank ebben szabja majd meg, hogy a bankbetéteket garantáló alap miképpen szavatolja a lakossági CEC-betétek és kamatok biztonságát.

Ugyanakkor minden, a takarékpénztárt érintő jelentősebb beruházást felfüggesztenek a privatizációs stratégia elfogadásáig. A CEC alaptőkéje 642 milliárd lej, aktívuma 2003 végén mintegy 40 ezer milliárd lej, a hitelszaldók értéke pedig 7033 milliárd lej volt. Az aktívumok összegét tekintve a CEC a harmadik helyen áll a Román Kereskedelmi Bank (BCR) és a Román Fejlesztési Bank (BRD) – Societé Générale után. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS