2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közös szándéknyilatkozatot írt alá az RMDSZ és a 15 éves MIÉRT

2018. január 27. 20:05, utolsó frissítés: 2018. január 28. 09:47

A legfontosabb, hogy partneri viszonyt tudjunk fenntartani az RMDSZ és a MIÉRT között, olyan fiatalok jöjjenek szervezeteinkbe, akik szakmailag megállják a helyüket, a versenykörülmények között képesek talpon maradni, közösségi vezetők tudnak lenni, és vállalják az érdekképviseletet – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök a Magyar Ifjúsági Értekezlet 15. Születésnapi Estélyén. A Szövetség és a MIÉRT elnöke, Oltean Csongor közös szándéknyilatkozatot írt alá az eseményen, amelyben vállalja, hogy az általa irányított szervezet a dokumentumban leszögezett alapelvek mentén − élhető jövőt biztosítva az erdélyi fiatalok számára − a mai igényeknek megfelelő cselekvési tervet, politikai programot dolgoz ki és fogad el.

A cél, hogy a Magyar Ifjúsági Értekezlet a Kárpát-medence és Európa egyik modellértékű szervezete legyen, amely szakmaiságra, tudásra és a fiatalok valós képviseletére alapozza tevékenységét. Feladatuknak tekintik, hogy olyan feltételeket teremtsenek, amelyekben az erdélyi magyar fiatalok nem a kisebbségi lét hátrányát érzik, hanem előnyt kovácsolnak ebből. „Olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol jó fiatalként élni, ahol merhetünk fiatalként vállalkozni és családot alapítani, ahol van jövőnk” – áll a szándéknyilatkozatban. A dokumentum itt érhető el.

Dolgozzanak, ne legyenek felületesek, mindig a tartalomra figyeljenek – ezt kívánta a fiataloknak Kelemen Hunor szövetségi elnök a Porcsalmi Bálinttal, az RMDSZ ügyvezető elnökével és Kovács Péterrel, a MIÉRT első elnökével folytatott kötetlen beszélgetésen.A Szövetség elnökének meggyőződése, az ifjúsági szervezetben tevékenykedőknek ma már nem az a feladatuk, hogy új struktúrákat építsenek, hanem belakják azt, amit elődeik alkottak. Szerinte mindig lesz üres szék a Szövetségben, ami olyan fiatalokra vár, akik tudnak tartalmat nyújtani a közpolitikákban, akik befolyásolni akarják a döntéshozókat döntéseikben. „Mindenhol ott kell lenni, ahol hallatni tudjátok a hangotokat. De nemcsak a fiatalok hangját kell hallatni, hanem más területen is meg kell fogalmazni ötleteket és közpolitikákat. Partnereket kell találni, meg kell győzni másokat, hogy amiben hisztek, az jó vízió. Próbáljátok ki magatokat külföldön, tanuljatok. Ha elestek, legyetek képesek felállni. Nem szabad kétségbe esni, ha valami nem sikerül első nekifutásra” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Azt is elmondta: nem ifjúsági szervezetek révén került a politikába, az ifjúsági munkát már az RMDSZ-ből figyelte. Azt látta, van kellő energia, lendület és újító szándék a MIÉRT-ben, ugyanakkor mértéktartás is, amely mérték nélkül gyorsan lehet rossz irányba haladni. „Ezt a mértéket sikerült megtartani az RMDSZ és a MIÉRT között, a partnerségnek is ez a kulcsa, senki sem akarja túltolni a biciklit” – részletezte.

Összegzésként kiemelte: fontos, hogy véleményt mondjanak a fiatalok arról a kormányprogramról is, amelyről jövő héten szavaz a parlament, „de vannak olyan elképzeléseink is, amelyeket a parlament elé kívánunk terjeszteni, és ahol a MIÉRT véleménye is fontos.”

„Tudás, elképzelések, új célok kellenek, nagyobb odaadás és bátorság. Ha én kérhetek valamit a mostani MIÉRT-es generációtól, az az, hogy figyeljenek oda egymásra, jobban használják ki egymás tudását, a mi generációnk anno egymástól nagyon sokat tudott tanulni” – tanácsolta a fiataloknak egykori alapítóként Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki a beszélgetésen elmondta, ha visszagondol az ifjúsági szervezet kezdeti éveire, alapítóira, sokkal inkább tenni akartak, mint valaki lenni. „A legtöbbet és legjobban akartunk tenni. Az alapító generációban még mindig ugyanez a tűz ég” – fogalmazott az ügyvezető elnök. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS