2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A leendő oktatásügyi miniszter szerint nem kéne annyit beszélni a plagizált doktori szakdolgozatokról

2018. január 29. 15:10, utolsó frissítés: 15:14

A romániai oktatási rendszer nagyon jó, és túl sokat beszélnek a plagizált doktori szakdolgozatokról, nyilatkozta a tanügyi tárca élére javasolt Valentin Popa.


„Orvosaink külföldön is keresettek, elmennek az országból, nincsenek informatikai szakembereink, óriási a kereslet irántuk, mindig kitűnő végzőseink voltak.

Nagyon jó az oktatási rendszerünk, sőt bizonyos szakterületeken kitűnő, és kár beárnyékolnunk a romániai oktatás értékeit azzal, hogy kiemeljük a kevésbé fontos dolgokat, mint a plagizálás. (...)

Nagyon sokat beszélünk a doktori szakdolgozatokról, amelyeknek 0,1 százalékáról kiderült, hogy plagizálták, főleg, hogy a törvény, amely alapján el kellene ítélnünk őket, az sem éppen tökéletes”, nyilatkozta Valentin Popa a szakbizottsági meghallgatását követően.

Popa szerint a jelenlegi törvények nem írják elő, hogy hova kellene idézőjelet tenni egy átvett szövegben, és annak ellenére, hogy sok kutató alkalmazza az idézést, ezt a törvény nem írja elő.

„Én sem tanultam egyetemen, hogy így idézzek. Nagyon sokáig én is úgy csináltam, hogy a végére írtam hogy idéztem”, mondta a miniszterjelölt, aki hozzátette, hogy a jövőben a szerkesztésre vonatkozó normákat kellene szabályozni. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS