2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

RMDSZ: kritikát fogalmaztunk meg a miniszterjelöltek meghallgatásán

2018. január 29. 17:06, utolsó frissítés: 17:08

Kritikát fogalmazott meg az RMDSZ amelyben a hiányosságokra és a vitatható pontokra hívták fel a figyelmet a miniszterjelöltek meghallgatásán, állítja a Szövetség nemrégiben közzé tett közleménye. A közlemény szövegét az alábbiakban közöljük:

Az erdélyi magyarok, de az egész ország érdeke is az, hogy olyan kormánya legyen Romániának, amely hatékonyan, eredményesen tud dolgozni egy megvalósítható kormányprogram mentén.

Ma a miniszterjelöltek szakbizottsági munkálatai során ezt a szempontot tartottuk szem előtt. Több területen is elfogadható, jó megoldásokat tartalmaz a kormányprogram, de a miniszteri meghallgatások tétje az RMDSZ számára most főként az volt, hogy a hiányosságokra, vitatható pontokra felhívjuk a figyelmet, feltegyük kérdéseinket.

Álláspontunk szerint a kormányprogram egyik fő hiányossága, hogy érintőlegesen tér ki a decentralizációra, nem jelöl ki határidőket, konkrét célokat. Emellett a kormányprogramnak az autópálya építések terén is pontosabb és tartható célokat kellene megfogalmaznia.

Ami a kormányprogram pozitívumait illeti: jó megoldásnak tartjuk például az áfacsökkentést, illetve a többéves költségvetést, hiszen ez a kiszámíthatóságot, előre tervezhetőséget garantálná” – fogalmazott Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hétfőn a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatásait követően.

Tánczos Barna
a 600-as formanyomtatvány körüli országos problémák kapcsán elmondta: „nem támogatja az RMDSZ a 600-as formanyomtatvány kitöltését szabályzó sürgősségi kormányrendeletet, ugyanis a tavaly elfogadott új módosítások jelentős gondokat és pontatlanságokat eredményeznek, illetve tovább mélyítik az adóügyi kifizetésekre a már amúgyis jellemező túlzott bürokráciát”.

Az RMDSZ politikusa úgy értékelte, hogy elfogadhatatlan az, hogy egy alkalmazott, aki fizeti az egészségügyi biztosítást, de fizetése mellett egyéb jövedelemre is szert tesz, minden bevétele után köteles legyen egészségügyi és társadalombiztosítási hozzájárulást fizetni.

Ezért az RMDSZ a szakbizottsági munkálatok alatt az új módosítások értelmében történő járulékok többrendbeli befizetésének az eltörlését szorgalmazta.

„Továbbá azt a munkafolyamatot sem lehet támogatni, amely mentén ezt bevezetni akarta a Tudose-kabinet. Tájékoztatni kell az adófizetőket és próbaidőt kell bevezetni, illetve az ANAF szétszórt működése sem támogatja ezt a folyamatot.

Az RMDSZ azért dolgozta ki a prevenciós törvényt, hogy az ANAF visszaéléseit és hanyagságát visszaszorítsa” – fogalmazott. Mint az ismert, társadalombiztosítási (CAS) és egészségbiztosítási (CASS) hozzájárulást kell fizetniük 2018-tól azoknak a magánszemélyeknek, akiknek tavaly a munkaszerződésükben szereplő jövedelmükön kívül legkevesebb 22 800 lej értékben egyéb forrásból származó bevételük is volt.

A hivatalos statisztikák szerint mintegy 210 ezer adófizetőnek kell kitöltenie és benyújtani ezt az űrlapot, ami az Országos Adóhatóság (ANAF) honlapján is elérhető, és elektronikus formában is benyújtható.

Ezidáig csak a társadalombiztosítási kötelezettség befizetésére vonatkozott a 600-as formanyomtatvány, amennyiben az adófizető független tevékenységekből származó jövedelme meghaladta a bruttó átlagbér 35%-át.

„Bár a költségvetés 2018-ra adott, a kormányprogram számos új pénzügyi és adópolitikai elképzelést tartalmaz. Az RMDSZ számára továbbra is prioritás az önkormányzatok költségvetési hiányának mihamarabbi rendezése.

Örömmel tapasztaljuk, hogy a költségvetési vita folyamán megfogalmazott, a bizottságban elfogadott, de a plénum által megbuktatott kezdeményezésünk megjelent a kormánykoalíció programjában 2019. január 1-jei életbe léptetéssel. Ettől a dátumtól kezdődően, a személyi jövedelemadóként minden állampolgár által befizetett adó helyben marad, és 100%-ban a helyi költségvetést támogatja.

A kormányprogram a továbbiakban évenkénti minimálbéremelést és nyugdíjemelést, 2019-től áfa csökkentést, illetékek eltörlését, osztalékadó eltörlést helyez kilátásba” – fogalmazott Tánczos Barna szenátor, az RMDSZ pénzügyi szakpolitikusa. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS